Dansk folketingsformann sørger over tapet av Norge:

Slipper utlending til i Stortinget

– Tapet av Norge er ett av Danmarks sørgeligste øyeblikk, sier dansken som skal tale i Stortinget, Mogens Lykketoft. Foto: SReppien/Creative Commons. Les mer Lukk

For første gang siden Winston Churchill besøkte Oslo i 1948, skal en utlending i mai innta talerstolen i Stortinget. Æren tilfaller den danske folketingspresidenten.

Sosialdemokraten Mogens Lykketoft, formann i det danske Folketinget, skal tale til den norske nasjonalforsamlingen 15. mai neste år, skriver den danske avisen Kristeligt Dagblad.

Forrige gang en utlending talte til Stortinget var da britenes legendariske krigsstatsminister gjestet Oslo i 1948. I talen sin takket Churchill Norge for innsatsen under krigen, og gratulerte Stortinget med det norske demokratiet.

Mogens Lykketoft ser Danmarks tap av Norge som et av danskenenes sørgeligste øyeblikk.

Hopper etter Wirkola

– Jeg har fått æren av å snakke i mange nasjonalforsamlinger i verdens frie land: I den amerikanske Kongressen, det canadiske Parlamentet, i Sveits, Nederland og Belgia. Og det gir meg stor glede å få være her et lite øyeblikk, og få dele noen ord med dere, åpnet Churchill sin tale med.

Mogens Lykketoft må belage seg på at det å tale etter Churchill, blir litt som å hoppe etter Wirkola. Han kommer for å markere at det er 200 år siden vi sa takk og farvel til danskene, laget vår egen grunnlov og gikk i union med Sverige.

– Det er en stor ære for mitt embete å være invitert til å tale i Stortinget som den første utlending siden Churchill. Det er en flott norsk gest til samholdet med Danmark, sier Lykketoft til Kristeligt Dagblad.

Les også: - Stortinget undergraver den norske Grunnloven

Sørger over tapet av Norge

Man kan trygt si at Norge, særlig etter oljefunnet, har klart seg greit uten danskene. Lykketoft innrømmer også at det rent teoretisk ikke er en jubeldag for danskene å markere.

– Hvis man bare ser rent geopolitisk på det med tanke på Danmarks historie, er tapet av Norge et av de sørgeligste danske øyeblikk, men vi kan feire at en dansk prins, den senere kong Christian 8. i noen måneder var valgt konge av Norge og vedtok grunnloven, sier Lykketoft.

Dansken mener det er viktig at jubileet markeres både i Norge og Danmark.

– Vi kan feire at familiebåndet til Norge ikke har lidt skade av atskillelsen. Og det er verdt å feire at vi har så mange skikkelser i vår historie som er fellesgods, fra Tordenskiold til Holberg, sier han.

Les også: Sveits nekter å oppgi suverenitet slik Stortinget gjør