Letemannskaper anmelder politiet

Pårørende til skredoffer er glad for at frivillige letemannskaper har anmeldt politiet for å ha stanset leteaksjonen etter den 22 år gamle reingjeteren Ailo Anund Jonsson.

Anmeldelsen kommer etter at letemannskapene torsdag kveld i forrige uke ble nektet av Midtre Hålogaland politidistrikt å dra inn i området der 22-åringen hadde forsvunnet.

40 personer fra Norsk Folkehjelp og Røde Kors var klare til å rykke inn, men ble stanset av politiet.

– På vegne av de pårørende og foreldrene til Ailo som omkom i skredulykken er de glade for at profesjonelle letemannskaper har anmeldt politiet for å ha stanset leteaksjonen, sier ordfører Erling Bratsberg i Lavangen til Troms Folkeblad.

Les også: 22-åring funnet omkommet i snøskred i Nordland

– Kunne blitt funnet i live

Mannskapene mener at de kunne klart å berge livet til 22-åringen.

– Da mannen ble funnet omkommet dagen etter, tok det lavinehunden bare to minutter å lokalisere ham. Det betyr at han i beste fall kunne ha blitt funnet i live dersom vi hadde sluppet inn i skredområdet torsdag kveld, sier hundefører Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder til NRK.

Bratsberg forteller videre at det var amper stemning da leteaksjonen ble stanset. Familiemedlemmer og venner av Jonsson Eira dro alene i inn området for å lete etter at letemannskapene ble nektet.

– Været og forholdene var veldig godt for å starte søket da de pårørende selv måtte dra ut og leite og mannskapene er trent til å ferdes i fjellet. De mener politiet har vist veldig dårlig dømmekraft ved å nekte letinga fredag kveld. Ingen kunne på det tidspunktet vite om Ailo Anund Jonsson Eira lå like under snøen og var i livet da, sier ordføreren.

Les også: Letemannskaper: - Dette er noe av det mest meningsfulle vi gjør

Har mottatt anmeldelse

Spesialenheten for politisaker bekrefter at de har mottatt en anmeldelse.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse på politiet i kjølvannet av leteaksjonen, sier etterforskningsleder Thomas Nordberg i Spesialenheten for politisaker til NRK.

Spesialenheten har bedt om operasjonslogger, lydlogger og dokumenter i saken.