20 skandinaver kan være drept i Syria

Statsborgere fra de tre skandinaviske landene deltar i det pågående opprøret i Syria. I dag ble det kjent at minst syv danske statsborgere skal være drept, mens det tidligere har vært rapportert om ti drepte svensker. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Flere hundre skandinaviske statsborgere skal ha reist til opprørerne i Syria. Om lag tyve av dem kan være drept i kampene.

Det danske overvåkningspolitiet (PET) mener at minst syv danske statsborgere er drept i væpnede kamper i Syria, skriver avisen Politiken i dag.

Stemmer tallet kan om lag tyve skandinaver være drept i det pågående syriske opprøret.

«Personer som kommer tilbake til islamistiske miljøer i Danmarkm utgjør en særlig trussel, da de kan medvirke til en fortsatt radikalisering », sier Søren Jensen som leder PETs Center for Terroranalyse.

Har ikke klart å stanse reisene

Tall fra senteret viser at minst 80 personer har reist fra Danmark til Syria for å delta i borgerkrigen.

I tillegg kommer et ukjent mørketall, skriver danske Jyllands-Posten.

Danske myndigheter har den siste tiden lagt ned en stor innsats for å hindre at danske statsborgere med muslimsk bakgrunn, drar til Syria for å delta i krigen.

Les også: - Over 160 opprørere drept siden fredag

Jakob Scharf i danske PET (Politiets Efterretningstjeneste), sier at de til nå ikke har lykkes.

– Det er nødvendig at personer i lokalmiljøene som ungdommene ferdes i, tar et enda større ansvar for å forsøke å bremse utviklingen, sier han.

Flere skandinaver har reist

Også ungdommer fra øvrige Skandinavia har dratt til Syria. Lørdag ble det kjent at to svensker var drept i krigen i Syria. Disse to hadde palestinsk bakgrunn, skrev den svenske avisen GT. Til nå er omtrent ti svenske statsborgere drept i Syria.

Ifølge det svenske sikkerhetspolitiet er flere svensker reist til det krigsherjede landet.

Les også: – Flere nordmenn skal være drept i Syria

Også norske PST har sagt at de kjenner til svært unge nordmenn med utenlandsk bakgrunn har dratt til krigen i Syria. PST regner med at mellom 30 og 40 nordmenn er i Syria nå.

Blant annet er en 16 år gammel norsk-somalisk jente fra Bærum meldt savnet av familien sin, etter at hun skal ha reist til Syria med sin 19 år gamle søster. (©NTB)