Islamistgruppe tar på seg ansvaret for Beijing-terror

Politibiler parkert på stedet der en bil kjørte inn i en folkemengde i Beijing i slutten av oktober. En islamistgruppe sier den står bak hendelsen og at det var en «jihad-operasjon». Foto: Kim Kyung-Hoon (Reuters) Les mer Lukk

En islamistgruppe som kaller seg Turkestans islamske parti tar på seg skylda for hendelsen der en bil kjørte inn i en folkemengde på Den himmelske freds plass i Beijing.

Fem personer mistet livet da bilen braste inn blant turister og andre fotgjengerne og tok fyr den 28. oktober. Tre av personene i bilen døde. Nærmere 40 personer ble såret.

– Det var en jihad-operasjon utført av våre hellige krigere, hevder gruppen i et lydopptak, ifølge nettsiden til SITE Intelligence Group. SITE sporer uttalelser fra islamistgrupper på nettet.

Les også: Kinesisk general straffes etter bileksplosjonen i Beijing

Det skal være gruppas leder Abdullah Mansour som uttaler seg på uigurisk i opptaket. Han sier operasjonen bare er starten på angrepene på kinesiske myndigheter.

Kinesiske myndigheter rettet raskt mistanken mot uigur-minoriteten i Xinjiang-provinsen etter hendelsen i Beijing. Mange uigurer er muslimer, og provinsen kalles også Øst-Turkestan.

Les også: Knytter bileksplosjon i Beijing til uigur-opprør

Det er uklart om Mansours gruppe er knyttet til den mer kjente ETIM – East Turkestan Islamic Movement. Etter at en sentral leder i denne gruppen ble drept i 2003, er den blitt mindre aktiv.

I 2011 ble det meldt at ETIM hadde omorganisert seg under navnet Turkestans islamske parti, en gruppe som hevdet å stå bak angrep i Kina i forkant av OL i 2008. Kinesiske myndigheter avviste da at gruppen sto bak aksjonene den tok på seg ansvaret for.

Bakgrunn: Fem døde i mystisk bilbrann i Beijing

Les også: Skjerpet sikkerhet etter mystisk bilpåkjørsel i Beijing