Ap mest fram etter valget

Ap går fram 2,4 prosent fra gjennomsnittet av meningsmålingene i september til gjennomsnittet i oktober. Her er partileder Jens Stoltenberg fotografert på sitt kontor etter at han gikk av som statsminister. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Arbeiderpartiet får et løft på sju av åtte målinger i oktober, men regjeringspartiene ville fått ett mandat mer dersom gjennomsnittet hadde vært valgresultatet.

Ap går fram 2,4 prosent fra gjennomsnittet av meningsmålingene i september til gjennomsnittet i oktober, viser beregninger som Poll of polls har utført.

Det gir en oppslutning på 31,9 prosent nå, mot valgresultatet på 30,8 prosent og september-gjennomsnittet som ble 29,5 prosent. Det er størst fremgang av alle partiene.

Også Høyre går fram. Gjennomsnittet i oktober ble 27,8 prosent, noe som er 1 prosentpoeng over valgresultatet og 0,7 prosentpoeng over snittet i september.

Frp mest ned

Fremskrittspartiet har hatt enkeltmålinger både på 13 og 17 prosent, med et gjennomsnitt i oktober på 14,6 prosent.

Les også: Stoltenberg ser mot 2017

Det er 1,7 prosentpoeng svakere enn oppslutningen ved stortingsvalget og 1,3 prosentpoeng svakere enn gjennomsnittet i september. Det er den største tilbakegangen av alle partiene siden valget.

For de øvrige partiene er endringene mindre. Snittet i oktober – med endringer fra stortingsvalget i parentes – ble følgende: SV 4,1 (uendret), Sp 4,7 (-0,8), KrF 5,5 (-0,1), V 5,6 (+0,4).

Grønn fremgang

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er ikke med i gjennomsnittsberegningene hos Poll of polls. Men ifølge TV 2s beregninger har det ferske stortingspartiet et gjennomsnitt halvveis i oktober på 3,3 prosent – noe som i så fall innebærer en økt oppslutning fra valget på 0,5 prosentpoeng.

Regjeringspartiene Frp og Høyre vant 77 mandater i valget. Snittet av landsmålingene i oktober ville ifølge Poll of polls gitt 78 mandater.

De tre partiene i den rødgrønne regjeringen oppnådde 40,4 prosent i valget og 72 mandater. Snittet i oktober gir 40,7 prosent og 71 mandater.