Dårlig tid for mannen som skal gi landet et budsjett

Som leder av finanskomiteen på Stortinget har KrF-politikeren Hans Olav Syversen en nøkkelrolle i arbeidet med å lose statsbudsjettet for 2014 i havn etter regjeringsskiftet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

Det blir ikke amerikanske tilstander i Norge – landet vil få et budsjett. Det lover mannen som skal lose prosessen i havn etter regjeringsskiftet, Hans Olav Syversen.

Som leder av den nye finanskomiteen på Stortinget får KrF-politikeren en nøkkelrolle på flere fronter når landets nye regjering skal få vedtatt sitt første statsbudsjett.

Han er ikke i tvil om at tidsfaktoren er det største problemet. Endringene i budsjettet som den avtroppende rødgrønne regjeringen la fram mandag, må nemlig på plass i løpet av to-tre uker.

– Vi har i realiteten veldig kort tid. Samtidig har vi den fordelen at budsjettet ligger her. Grunnlagsmaterialet gjør vi oss kjent med. Men kanskje man må droppe disse rundene rundt grøten i år og komme til kjernen så fort som mulig, sier Syversen til NTB.

– Jeg kan i hvert fall love at vi skal få et budsjett og slå kollegene våre i USA, sier han.

Annerledes og krevende

Så snart Erna Solbergs regjering er klar onsdag, går regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet i gang med å sette et blåere stempel på budsjettet. Når disse to partiene er blitt enige, går de til samarbeidspartiene Venstre og KrF for å enes om et budsjett som får flertall i Stortinget.

Prosessen blir annerledes enn den har vært under det rødgrønne flertallsstyret, hvor Stortinget i realiteten bare har fått et ferdig budsjett det ikke har hatt mulighet til å påvirke.

– Det blir flere ledd i budsjettbehandlingen. Før har man gjort opp dette før budsjettet er lagt fram. Nå skal man gjennom en runde – eller to eller tre eller fire – her i Stortinget, sier Syversen.

I teorien holder det med støtte fra enten Venstre eller KrF. Men det vil være svært oppsiktsvekkende om den nye regjeringen og de to sentrumspartiene ikke blir enige.

– Jeg har som et klart utgangspunkt at det skal være fire partier bak dette budsjettet, sier Syversen.

Høyre/Frp-regjeringen legger fram sine forslag til endringer til statsbudsjettet i en tilleggsproposisjon innen 8. november.

Finanskomiteens innstilling vil foreligge rundt 20. november, og 26. november er det finansdebatt i Stortinget. Budsjettet skal vedtas innen 15. desember.

Mer oljepenger?

Et stort spenningsmoment når Høyre/Frp-regjeringen legger fram sine endringer i budsjettet, er om de finner det forsvarlig å bruke mer oljepenger enn de rødgrønne legger opp til.

Høyre åpnet mandag både for omdisponeringer og en viss økning i bruken av oljepenger.

Også Syversen holder døren på gløtt for å øke farten i norsk økonomi ved å bruke mer penger. Han viser til ferske prognoser fra Norges Bank om at veksten i økonomien bremser mer enn regjeringen sier.

– Her kan det ligge et lite mulighetsvindu for den nye regjeringen hvis de ser på tallene på nytt, og at det kan være rom for litt mer penger i budsjettet hvis de leter etter det. Det blir også spennende å se hva de nye makthaverne gjør med forslag som økt studiestøtte, investeringer i nybygg, fjerning av skatteklasse 2 og økning i antallet barnehageopptak. Dette er kostbare tiltak, og flere av dem vil i tillegg ikke slå inn før i 2015-budsjettet. (©NTB)