Sp vil samarbeide med regjeringen Solberg

SVIKTER JENS: Med en stortingsgruppe på ti representanter kan Senterpartiet og Liv Signe Navarsete sørge for flertall sammen med Høyre og Frp i saker der de andre borgerlige partiene har et annet syn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

Senterpartiet øyner nå muligheten til omkamp på flere saker der de måtte kompromisse i den rødgrønne regjeringen.

Både strengere rovdyrpolitikk med færre ulver, innføring av tiggerforbud og friere snøskuterkjøring kan få flertall i Stortinget med hjelp av stemmene fra Senterpartiet.

Med en stortingsgruppe på ti representanter kan Sp og Liv Signe Navarsete sørge for flertall sammen med Høyre og Frp i saker der de andre borgerlige partiene har et annet syn, skriver VG.

Vil være konstruktive

– Det er ikke slik at vi står til disposisjon for den nye regjeringen i enhver sak. De må ikke tro at de kan shoppe rundt etter flertall. Vi skal være konstruktive i opposisjon, og vi skal forsøke å påvirke der vi kan, understreker Sp-leder Navarsete.

Høyre og Frp har foreløpig ikke avklart hvordan den nye rovdyrpolitikken vil bli, men begge partiene ønsker innstramming i bestandsmålene og er dermed på linje med Sp, men ikke med Venstre og KrF.

Les også:Dømt til fengsel etter trusler mot Stoltenberg

Tiggeforbud

Høyre, Frp og Sp har også felles syn på at Norge må innføre et lovforbud mot tigging, og dermed også flertall i Stortinget for dette. Erna Solberg og Siv Jensen har også slått fast at kommunene skal få mer styring over reglene for motorisert ferdsel i utmark, igjen et punkt som samsvarer med Sp.

Påtroppende statsminister Erna Solberg er positiv til tonene fra Navarsete.

– Det er interessant å se at Sp nå tar omkamp på kompromisser gjort med egen regjering, sier hun.