Frp-politikere i lange avhør i voldtektssaken

Advokat John Christian Elden mener voldtektssaken mot de to Frp-politikerne kommer til å bli snarlig henlagt etter at de er avhørt tirsdag. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix) Les mer Lukk

De to Frp-politikerne som er anmeldt for å ha voldtatt en partifelle, satt tirsdag i lange avhør. Begge mennene venter en snarlig henleggelse, ifølge deres forsvarere.

Etter avhørene tirsdag har politiet fortsatt ikke tatt ut noen formell siktelse mot mennene. Ingen av mennene erkjenner straffskyld i saken.

Kari-Janne Lid, som leder Oslo-politiets avsnitt for seksualforbrytelser, mener avhørene vil gi et godt grunnlag for den videre etterforskningen i saken.

– Grundige forklaringer

– De mistenkte har avgitt grundige og detaljerte forklaringer om hva de mener har skjedd, og ingen av dem erkjenner straffskyld. De har sittet i avhør hele dagen tirsdag. Detaljer fra avhørene kan vi selvsagt ikke gå ut med, sier hun til NTB.

En kvinnelig tillitsvalgt i Fremskrittspartiet har politianmeldt de to partifellene for voldtekt etter et valgkamparrangement i august. Kvinnen oppsøkte voldtektsmottaket i Oslo kort tid etter den angivelige voldtekten.

Begge mennene avviser kategorisk anklagene. De har selv ønsket å bli avhørt så raskt som mulig.

Blir ikke fengslet

Kari-Janne Lid sier at politiet vil bruke litt til på utskriving av forklaringene og sammenstilling av dem.

– Videre må vi avvente sporskriftprotokollen fra voldtektsmottaket som vi regner med vil komme i løpet av et par uker. Eventuelle funn vil bli sentrale bevis i saken. Mest sannsynlig vil vi så gjøre et avsluttende avhør med de tre involverte i saken etter dette, sier Lid.

Politiet har foreløpig ikke planer om å varetektsfengsle mennene.

– Varetektsfengsling har ikke vært noe tema fordi det ikke er fare for bevisforspillelse i denne saken, sier Lid til Dagbladet.

Forsvarerne til de to mistenkte i saken sa tidligere tirsdag at de regnet med at saken snart skulle bli henlagt.

– Min klient vil på det sterkeste tilbakevise anklagene mot dem. Han har selv ikke sett noen dokumenter og bare fått anklagene rettet mot seg via mediene. Han regner med å få forklart seg nå og at saken henlegges etter det, sa forsvarer John Christian Elden til NTB.

Avviser kjennskap

Advokat Harald Stabell bekrefter overfor NTB at han bistår den andre siktede i saken, men vil ikke kommentere innholdet i den eller avhørene.

– Min klient benekter enhver kjennskap til forholdene i anklagen. Han håper og regner med å bli sjekket ut av saken snarest mulig, sa Stabell tirsdag formiddag.

Kvinnens bistandsadvokat, Hege Salomon, sier hun «overlater til politiet å kommentere etterforskningskrittene som tas i saken» og vil ikke nå gi utdypende opplysninger eller ytterligere kommentarer.

Ifølge NRK vurderer politiet om de skal avhøre personer som var til stede på festen i forkant av den angivelige voldtekten. Den skal ifølge kvinnen ha skjedd hjemme hos en av de anmeldte etter en fest i forbindelse med et valgkamparrangement på partikontorer i Oslo 6. august.