Ville hoppe av til Nord-Korea – ble skutt

Nordkoreanere betrakter statuer av den lukkede kommuniststatens grunnlegger Kim Il-sung og hans sønn Kim Jong-il i Pyongyang. Med jevne mellomrom forsøker mennesker å hoppe av fra Nord-Korea til Sør-Korea, mens avhoppinger den andre veien er svært sjeldne. Mandag ble det imidlertid meldt at sørkoreanske soldater har skutt en mann som ville hoppe av til nord. Foto: KCNA/Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Sørkoreanske soldater har skutt og drept en mann som på ulovlig vis forsøkte å ta seg over grensen til Nord-Korea. En talsmann for forsvarsdepartementet i Seoul sier mannen trolig ville hoppe av.

Men verken mannens identitet eller motivet for at han forsøkte å svømme over en grenseelv mellom de to koreanske statene mandag er brakt på det rene. Forsøk på avhopping til Nord-Korea skjer bare svært sjelden.

– Han rettet seg ikke etter gjentatte advarsler fra sørkoreanske soldater som ropte at han skulle stoppe, men hoppet ut i elva Imjin. Soldatene åpnet ild, og liket av mannen er hentet opp fra elva, sier den ikke navngitte talsmannen for Sør-Koreas forsvarsdepartement.

Imjinelva er del av Sør-Koreas vestlige landgrense mot Nord-Korea, og episoden der mannen ble skutt utspant seg rundt 40 kilometer nord for den sørkoreanske hovedstaden Seoul. Det kom ikke noen umiddelbar reaksjon på episoden fra Nord-Korea.

Tidligere mandag ble det meldt at datteren til en ledende tjenestemann i Nord-Koreas sikkerhetstjenester har hoppet av til sør. Den 19 år gamle avhopperen skal være datter av mannen som har ansvaret for politiets arbeid i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang.