UD tar sterk avstand fra Dubai-dommen

Utenriksminister Espen Barth Eide tar sterk avstand fra Dubai-dommen. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Dommen mot Marte Deborah Dalelv (24) i Dubai strider mot norsk rettsoppfatning, og er dessuten problematisk fra et menneskerettighetsperspektiv, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Dalelv ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha gitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd.

Dommen kom som en overraskelse på både Eide og Utenriksdepartementet.

– Dette er en dom som strider kraftig mot vår rettsoppfatning. Det fremstår som svært underlig at man anmelder en voldtekt og deretter blir dømt selv for forbrytelser som i vår del av verden ikke engang er forbrytelser, sier Eide til NTB.

BAKGRUNN: Norsk kvinne (25) dømt for sex utenfor ekteskapet

– I tillegg er dommen høyst problematisk sett fra et menneskerettighetsperspektiv, sier han.

Departementet ønsker ikke å kommentere den norske kvinnens dom mer konkret, da den ble anket på stedet og dermed ikke er rettskraftig ennå.

24-åringen er dømt til fengsel i ett år og fire måneder. Mannen hun hadde anmeldt fikk også fengselsstraff, men er ikke dømt for voldtekt.

Dalelv har fått passet sitt beslaglagt og må bli værende i Dubai fram til ankesaken kommer opp i september. Utenriksdepartementet vil fortsette med å gi kvinnen konsulær bistand.