Hett Nord-Norge slo rekorder i fleng

Iben Christiansen, Ellen Maia Bær og Erik Jørgensen koser seg i nordnorsk steiksol og mener de fortjener godværet etter en snøtung vinter. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix) Les mer Lukk

Med oppimot 30 grader en rekke steder knuste de fire nordligste fylkene den tidligere mairekorden. I sør høljet det ned – på det verste to månedsdoser på ett døgn.

Årets maimåned er den varmeste mai som noensinne har blitt målt mange steder Nord-Norge. Faktisk har det vært mye varmere enn på Kanariøyene, melder Yr.

I mai ble det satt 36 nye varmerekorder, og bare fem av dem på Sør- og Østlandet. Vestlandet fikk noen rekordvarme dager i pinsen, men mesteparten av mairekordene ble satt i Nord-Norge.

– Det har ligget et høytrykk over Kolahalvøya store deler av mai. Det har gitt oss vind fra sør og sørøst, og i tillegg har vi hatt varmluft i høyere luftlag. Dette har gitt oss en gunstig posisjon for finvær, og lavtrykkene har holdt seg unna, sier statsmeteorolog Ola Mellem ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Trønder-hete

I Namsos ble det målt 30 grader 31. mai, varmest i landet i mai. Narvik hadde 29,9, mens Nyrud i Sør-Varanger hadde 29,5 dagen før. Folk badet og solte seg i fantastisk sommervær.

Østlandet har også sett glimt av sommer, men flom og regnvær har preget mai måned. I løpet av 24 timer kom det opp til to månedsnedbører de våteste stedene i sør.

Sjekk været der du er

44 målestasjoner satte nye nedbørsrekorder, tre av dem i Møre og Romsdal, resten på Sør- og Østlandet. Eggedal i Buskerud måtte for eksempel tåle 61,6 millimeter 16. mai, men 17. mai-feiringen gikk nesten som normalt. Espedalen i Oppland fikk 54 millimeter i bøtter og spann, og Seljord i Telemark 52,4 millimeter litt senere i måneden.

Snudd på hodet

Det var mye vind fra sør og øst som førte til gråvær og nedbør på Sør- og Østlandet gjennom store deler av måneden, ifølge meteorologene.

For dem som ikke husker fjoråret, kan Yr minne om at det da var omvendt:

Da kunne søringene nyte sommeren og satte ny norgesrekord for mai med 31,1 grader, mens skikkelig vintervær herjet i Nord-Norge.