USA: – En pause i Nord-Koreas provokasjoner

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un tok seg tid til et besøk hos et forskningsinstitutt i hovedstaden Pyongyang mandag. (Foto: Reuters/NTB scanpix) Les mer Lukk

Det ser ut til at Nord-Korea har tatt en provokasjonspause, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.

De siste hendelsene i Nord-Korea:  

* 12. februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning.

* 7. mars skjerpet FNs sikkerhetsråd sanksjonene mot landet.

* Nordkoreanske myndigheter svarte med å si opp våpenhvileavtalen som markerte slutten på Koreakrigen i 1953.

* Under en felles militærøvelse mellom Sør-Korea og USA som begynte samme dag, fløy amerikanske B2-bombefly over den koreanske halvøya. Dette provoserte Nord-Korea.

* 30. mars kunngjorde det nordkoreanske regimet at det hersker en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.

* 9. april stengte Nord-Korea industriparken i Kaesong, som de to koreanske statene hadde drevet i fellesskap siden 2004. De siste sørkoreanske arbeiderne forlot industriparken 3. mai.

* Nord-Korea utplasserte i april flere raketter ved baser på østkysten. Dette har vært sett som forberedelser til en rakettoppskyting. Nå er imidlertid ikke rakettene der lenger, ifølge amerikansk etterretning.

– Vi mener at det åpenbart er gunstig for innsatsen for å sikre fred og stabilitet på den koreanske halvøya, sier George Little, talsmann for forsvarsdepartementet Pentagon.

Little ønsket ikke å kommentere opplysninger om at Nord-Korea skal ha flyttet to raketter bort fra en utskytningsrampe på østkysten. Men en amerikansk etterretningskilde, som ikke ønsker å bli navngitt, sier rakettene er borte og at det ikke lenger er noen umiddelbar fare for en prøveoppskytning.

– For tidlig å feire

I flere uker har det vært spekulert på om Nord-Korea ville teste rakettene. Det ville trolig forverret landets allerede svært spente forhold til Sør-Korea, Japan og USA.

Etterretningskilden sider det fortsatt er mulig at rakettene flyttes og skytes opp et annet sted. Og et av medlemmene i USAs nasjonale sikkerhetsråd, Daniel Russel, mener det er for tidlig å feire opplysningene som gode nyheter.

Rakettene av typen Musudan har en rekkevidde på opptil 3.500 kilometer og skal ikke ha blitt testet tidligere.

Les også: Nord-Korea vil stille amerikaner for retten

Advarsel

Nord-Koreanske medier meldte tirsdag at landets unge diktator Kim Jong-un besøkte militære byggeprosjekter. Dette kan også være et tegn på at regimet forsøker å roe ned situasjonen, siden denne typen nyheter ikke prioriteres når forholdet til nabolandene er som verst.

Tross tegnene til politisk mildvær er det ikke full stans i Nord-Koreas krigerske uttalelser. USA og Sør-Korea gjennomfører angivelig en felles marineøvelse denne uka, og den nordkoreanske hæren lover å slå tilbake umiddelbart hvis så mye som én enkelt granat havner på feil side av grensa.

Skulle amerikanerne og sørkoreanerne våge å besvare tilbakeslaget, vil fem sørkoreanske øyer drukne i «et hav av ild», heter det i en uttalelse fra hæren.