– Det offentlige bruker milliarder på ting ingen trenger

Blant unødvendige ting det offentlige bruker penger på, er store mengder unødvendige kontorrekvisitter og møbler. Illustrasjonsfoto: Colourbox Les mer Lukk

Mellom ni og 15 milliarder skattekroner går hvert år til ting som ikke kan brukes, ifølge en ny konsulentrapport.

Det skriver Aftenposten lørdag. Rapporten er utarbeidet av selskapet Menon, og tar for seg hvor mye penger det offentlige bruker på unødvendige ting. Dette kan for eksempel være store mengder unødvendige kontorrekvisitter, møbler som ikke brukes eller prosjekter som skrinlegges når de er halvferdige.

Et eksempel på unødvendig pengebruk er Oslo Sporveier, som har kjøpt fysiske sperringer til alle T-banestasjonene i Oslo sentrum. Disse har de senere bestemt seg for å ikke bruke likevel, og de vil dermed bli fjernet. Sperringene har en prislapp på noen titalls millioner.

Les også: Sykehus brukte 3,7 millioner på karttjeneste

– Selv innkjøp av penner og blyanter kan bli store summer i offentlige etater. Derfor er det viktig å kartlegge hva man faktisk trenger, sier Arnhild Gjønnes, NHO-jurist og ekspert på offentlige anskaffelser.

Av rapporten fremgår det at mellom tre og fem prosent av alle varer som kjøpes inn av det offentlige ender, opp uten verdi.

– Mellom ni og femten milliarder er et anslag, men vi er rimelig sikre på at tallet er i den størrelsesordenen, sier Sveinung Fjose, parter i konsulentselskapet Menon.