Sør-Korea klar for kraftig reaksjon mot Nord-Korea

KRASS TONE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un under et møte i kommunistpartiets sentralkomité søndag. Der ble det besluttet at Nord-Koreas atomvåpenarsenal skal styrkes. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Sør-Koreas president Park Geun-hye lover et kraftig og raskt militært svar på enhver nordkoreansk provokasjon, uansett politiske konsekvenser.

– Vi bør sørge for et sterkt og umiddelbart svar uten å ta andre politiske hensyn dersom det kommer en provokasjon mot vårt folk, sa Park Geun-hye til forsvarsministeren og andre tjenestemenn under et møte mandag.

Den klare advarselen fra Park kommer etter at Nord-Korea i helgen sa at det nå råder krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea. Nordkoreanerne advarte samtidig nabolandet i sør og amerikanske myndigheter om at enhver provokasjon kan utløse atomkrig.

Skarpere tone

Konservative Park tok under presidentvalgkampen til orde for en forsiktig tilnærming for å bedre forholdet til Nord-Korea. Men siden hun tok over som president i februar, har hun måttet ty til langt skarpere ordbruk.

Sørkoreanske myndigheter er også blitt kritisert for å ha vært for tilbakeholdne i sin respons mot naboen i nord i 2010.

Da utløste en sørkoreansk militærøvelse på øya Yeonpyeong et artilleriangrep fra nord, som Sør-Korea besvarte med beskytning. To sørkoreanske marinesoldater og to sivile ble drept i det som ble kalt den mest alvorlige hendelsen mellom de to nabolandene siden Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet.

Prøvesprengning

Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea er blitt stadig mer spent siden Nord-Korea i februar gjennomførte sin tredje atomprøvesprengning.

Søndag gikk nordkoreanske myndigheter inn for å styrke sitt atomvåpenarsenal og lovfeste landets rett til å ha slike våpen. Samme dag sendte USA to kampfly med såkalte stealth-egenskaper, som gjør dem vanskelige å oppdage på radar, til Sør-Korea for bruk i felles militærøvelser.

Teknisk sett har Nord- og Sør-Korea vært i krig siden Koreakrigen. Den endte med en våpenhvile, men det ble aldri undertegnet noen fredsavtale.

I mars kunngjorde regimet i Pyongyang at de opphevet våpenhvileavtalen, i protest mot at Sør-Korea og USA innledet en felles militærøvelse og mot at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet.

Møte i nasjonalforsamlingen

På grunn av den skjerpede krigsretorikken Nord-Korea har tatt i bruk den siste tiden, følger verdenssamfunnet nøye med på politiske endringer innad i landet.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un samlet mandag nasjonalforsamlingen, men agendaen er i stor grad ukjent for omverden, skriver nyhetsbyrået AP. Forsamlingen, som helt og holdent er dominert av kommunistpartiet, godkjenner i praksis bare beslutninger som allerede er tatt.

Representantene treffes under normale omstendigheter én gang hver vår. Kim innkalte imidlertid også til et møte i september i fjor – et tegn på at han ønsker å styre landet noe annerledes enn sin far, avdøde Kim Jong-il.

Ny statsminister

Under mandagens møte ble den tidligere nordkoreanske statsministeren Pak Pong-ju gjeninnsatt i stillingen. Pak ble sparket i 2007 fordi han ikke lyktes med å innføre økonomiske reformer.

Pak erstatter Choe Yong-rim, som har vært statsminister siden juni 2010.

Utnevnelsen av Pak i 2003 ble ansett som et forsøk på å bedre økonomien i et av verdens fattigste land.

Det antas at over 2 millioner mennesker har sultet i hjel i Nord-Korea siden 1990-tallet.