Mette-Marit slukker lysene for miljøet

I BRESJEN: Kronprinsesse Mette-Marit slår også i år et slag for miljøet og slukker lysene for Earth Hour. Her er hun fotografert under et besøk på Ullevålsveien skole i Oslo. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Kronprinsesse Mette-Marit går lørdag kveld i bresjen for klimaet og slukker lysene i én time.

– Skrur du av lysene i kveld? Det skal vi for Earth Hour, skriver kronprinsessen i en oppfordring på Twitter.

Ifølge WWF er det ventet at om lag en halv milliard mennesker over hele verden vil slukke lysene i en time klokken 20.30 lørdag kveld.

– Earth Hour er den beste sjansen vi har til en gang i året å vise at vi står sammen med resten av verden, og at vi deler bekymringen for hva som skjer med vår felles klode, sier WWFs generalsekretær Nina Jensen.

Syklet på jobb

Også i fjor viste kronprinsparet sitt engasjement for miljøet og Earth Hour. Da utfordret Mette-Marit sin mann, kronprins Haakon, til å slå av datamaskinen. Hvis han fulgte opp, lovet hun å sykle til jobb.

Resultatet ble en sykkeltur fra Skaugum til Slottet i selskap med blant andre Nina Jensen fra WWF.

Også en rekke andre kjente personer – fotballspiller Lionel Messi, Russlands president Vladimir Putin, Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela, kunstner Yoko Ono og FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber folk over hele verden om å slutte opp om klimamarkeringen.

Les også: Mener Mette-Marit er hyklersk

Eiffeltårnet

Mer enn 150 land er påmeldt Earth Hour. Nye deltakere i år er blant annet Palestina, Tunisia, Galapagos, Surinam og Rwanda.

Fra Earth Hour begynner på Samoa til den avsluttes på Cook Island, begge i Stillehavet, men på hver sin side av datogrensen, blir utallige ikonbygg verden over mørklagt for klimaet.

Blant annet gjelder dette bygg som Eiffeltårnet, Buckingham Palace og Empire State Building.