Eivind Rølles er død

Eivind Rølles (t.v.) og Lage Fosheim presenterer sin debut-LP: "Sunday People" i 1983. NTB-Foto Les mer Lukk

The Monroes-gitarist Eivind Rølles (54) døde natt til mandag etter lengre tids kreftsykdom, opplyser familien.

Mange nynnet trist «bye, bye» da nyheten om The Monroes-gitarist Eivind Rølles' død kom mandag. 54-åringen sovnet inn natt til mandag etter lengre tids kreftsykdom.

– Han vil bli dypt savnet av sine kjære, sier Rølles' lillebror og talsmann for familien, Erlend Rølles, til NTB.

Sammen med Lage Fosheim utgjorde Eivind Rølles popduoen The Monroes som i 1983 herjet hitlistene med landeplagen «Sunday People».

Albumet, som bar preg av en klar inspirasjon fra det britiske ska-ikonet Madness, ble samme år belønnet med Spellemannprisen.

Med noen pauser holdt duoen på i en rekke år og hadde flere hits. De ga ut til sammen fire plater og en samle-CD fram til 1993, ifølge Wikipedia.

Ny landeplage

Tjue år etter gjennombruddet gjenoppsto duoen da de spilte noen få sommerkonserter i 2003, blant annet på Hallingmarken i Nesbyen.

I 2005 ble Monroes-låten «Cheerio» langt på vei en ny landeplage i den sterkt omarbeidede rap-versjonen «Tsjeriåu» i samarbeid med Ravi og DJ løv.

– Eivind var ikke den som ropte høyest og mest. Like fullt spredte han varm og god energi, sier Ravi, som digga The Monroes på 80-tallet.

– The Monroes var noen av de første og noen av de største når det gjaldt å lage åtti-pop i Norge, sier han til Aftenposten.

– Inkluderende

I fjor bidro Rølles med Grand Prix-låta «Somewhere beautiful» i samarbeid med Christian Ingebrigtsen.

Fremført av Nora Foss Al-Jabri kom den på andreplass i den norske finalen.

– Låta vi skrev handlet litt om disse tingene, om håp for dem som har mistet noen. Den låten er veldig spesiell for meg i dag, sier Ingebrigtsen til VG.

Tor Endresen forteller til avisa at da ha møtte Eivind Rølles for første gang på starten av 1980-tallet, ble han «starstruck».

– Men det varte kun et par sekunder, for han var så inkluderende. Siden den gang har vi delt scenen flere ganger, både med The Monroes og The Fabulous Couldhavebeens, sier Endresen.

I tillegg til sin egen musikkariere har Eivind Rølles også satt sitt preg på platebransjen. Han har vært repertoar- og innspillingssjef og markedssjef i plateselskapene BMG og EMI, og arbeidet senere i artistbyrået Impress, før han startet sitt eget firma Eivind Rølles Konsult.

Se musikkviden til deres store hit «Sunday people» (1983):