Paven har forlatt Vatikanet

Et helikopter fløy pave Benedikt bort fra Vatikanet torsdag ettermiddag, noen timer før han offisielt skulle gå av. Foto: Stefano Rellandini / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Pave Benedikt forlot torsdag ettermiddag Vatikanet for siste gang som den katolske kirkens overhode.

Like før avreise tok pave Benedikt farvel i en twittermelding. «Takk for deres kjærlighet og støtte. Måtte dere alltid oppleve den gleden det gir å sette Kristus i sentrum av deres liv», skrev han.

Så gikk han om bord i et hvitt helikopter som først tok et sveip over severdigheter som Forum Romanum og Colosseum og deretter satte kursen mot pavens sommerresidens Castel Gondolfo. Der skal pave Benedikt oppholde seg de kommende to månedene.

En stor folkemengde var samlet ved residensen for å motta ham. Han kom ut på balkongen og holdt en kort avskjedstale hvor han takket og velsignet de frammøtte.

– Nå er jeg ganske enkelt en pilegrim som nå nærmer seg slutten av sin vandring her på jorda, sa han.

Paven skulle offisielt tre av klokka 20 torsdag kveld. En ny pave vil trolig bli valgt i løpet av mars.

Les også: Benedikt lover lydighet til den neste paven

«I skjul»

Den avtroppende paven har selv sagt at han skal leve «i skjul fra verden». Men ifølge Vatikanet er han fortsatt villig til å bistå kirken, og til å gi sin etterfølger all den hjelp denne måtte ønske – hvem som enn blir valgt til ny pave.

Pavens mann i Norge, biskop Bernt Eidsvig, mener den neste paven bør like rampelyset og at han bør diskutere sølibatkravet.

– Vi trenger en pave som kan uttrykke seg slik at mediene forstår seg på ham. Han bør like det offentlige livet. Alt han gjør, vil bli sett av hele verden, sier Eidsvig.

Den katolske kirke krever at deres prester skal leve i sølibat, noe Eidsvig mener det er viktig at den neste paven ønsker å diskutere, skriver Dagen.

Les også: 100.000 hørte pavens siste tale

Først ferie

Benedikt ser for seg et stille liv, fylt av bønn og akademisk arbeid.

– Jeg sier ikke fra meg korset, har han sagt, med henvisning til en angivelig bemerkning fra forgjengeren Johannes Paul II om at pavegjerningen på et vis var et kors å bære.

Den første tiden etter avgangen skal han hvile ut ved Castel Gandolfo, pavenes feriested utenfor Roma. Han unngår dermed å kaste skygger over konklavet, forsamlingen av kardinaler som skal utpeke den nye paven.

Diplomatisk

Benedikt har uttalt seg i diplomatiske vendinger om sin tid som pave, som begynte i april 2005.

– For kirken har dette vært en tid med øyeblikk av glede og lys, men også øyeblikk som ikke var så enkle, har han sagt.

Han legger ikke skjul på at han har hatt mye å stri med, som maktkamp innad i kirken og skandaler der katolske geistlige i mange land er blitt anklaget for seksuelle overgrep mot barn.

– Men jeg følte meg aldri forlatt og alene, har Benedikt understreket.

I den avtroppende pavens hjemland, Tyskland, forberedte alle katolske kirker ringing med klokkene når urene viste 20 torsdag kveld. Ringingen skulle markere at pave Benedikt XVIs tid som overhode for alle verdens katolikker ugjenkallelig er over.