– Al-Qaida fikk hjelp inne på gassanlegget i Algerie

– Al-Qaida fikk hjelp inne på gassanlegget i Algerie Les mer Lukk

Flere av terroristene i Algerie var ansatte på gassanlegget In Aménas, opplyser sikkerhetskilder til avisen The Telegraph.

Enkelte av terroristene skal kjent til interne prosedyrer og hvilke rom det bodde utlendinger på, skriver avisen, som også oppgir at en av dem var fransk statsborger.

Franskmannen hevdes å ha skiftet side idet hans medsammensvorne brøt seg inn i anlegget.

Deretter skal han ha deltatt i gisseltakingen, før han ble drept av algeriske sikkerhetsstyrker.

Det skal også ha blitt innledet etterforskning av fire andre personer som arbeidet ved anlegget, og som overlevde angrepet. De er mistenkt for å ha hjulpet angriperne i å ta seg inn på området, ifølge ikke navngitte sikkerhetskilder.

Noen få angripere skal også ha blitt pågrepet i live, én etter å ha sluppet opp for ammunisjon, to andre etter å ha blitt såret.

Les også: Terroristene truer med nye angrep

– Canadiere blant terroristene

To døde terrorister som er funnet på gassanlegget i Algerie, var canadiere, opplyser en algerisk sikkerhetskilde.

Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder. Det har vært mange spekulasjoner om gisseltakernes nasjonalitet, og om hvorvidt noen var fra vestlige land.

Flere overlevende har fortalt at noen av gisseltakere snakket arabisk med tunisisk og egyptisk dialekt. Andre har fortalt om en høy, hvit mann, som angivelig skal ha blitt kalt «nordmannen» av andre gisseltakere.

Søndag meldte algeriske medier at blant de 32 drepte gisseltakere var det personer fra seks ulike land både innenfor og utenfor Afrika.

– Gisseltakerne kom fra arabiske, afrikanske og ikke-afrikanske land, opplyste Algeries kommunikasjonsminister Mohamed Said ifølge det statlige algeriske nyhetsbyrået APS.

Ukjent tall på døde

Samtidig var det mandag formiddag fortsatt ikke kommet noen nøyaktig oversikt over hvor mange som ble drept under terroraksjonen.

Algeriske medier meldte mandag at rundt 50 gisler ble drept, deriblant både utenlandske og algeriske.

Said varslet søndag at antall døde kom til å bli oppjustert, men han sa ikke hvor mye. Han har tidligere opplyst at 23 gisler og 32 gisseltakere ble drept fra onsdag til lørdag.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier norske myndigheter ikke har noen indikasjoner om at det var nordmenn blant gisseltakerne.

Les også: – 48 gisler drept