Målrettede terrorister plukket ut gisler

Stephen McFaul (t.h.), her sammen med sine sønner Dylan (t.v.) og Jake, unnslapp gisselaksjonen i Algerie med livet i behold. Foto: McFaul Family / Handout / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Etter å ha skutt i filler en buss med Statoil-ansatte tok terroristene seg inn på gassanlegget In Aménas. Overlevende forteller om nådeløse og svært målrettede gisseltakere.

På gassanlegget gikk gisseltakerne fra rom til rom, på leting etter nye gisler. De var særlig på jakt etter utlendinger. Det vil si kristne, eller «vantro». Khaled er algerisk ingeniør ved anlegget og forteller til franske L'Express:

– Ved 5-tiden om morgenen onsdag så jeg rundt ti pickuper. Jeg vet ikke hvordan de kom seg inn på området. Han som tydeligvis var sjef, han ba oss kalle ham «Belaouar», sa vi snart ville bli sluppet fri. Han var bare interessert i utlendingene.

Les også: Dette er de norske gislene ved Statoil-anlegget

Godt kjent

Terroristene så ut til å være av forskjellig nasjonalitet: en egypter, en tunisier, en algerier, og en svart mann, trolig nigerer eller malier. Umulig å vite hvor mange de var til sammen. En av dem snakket perfekt engelsk, forteller et vitne til Le Monde.

De var godt forberedt, kjente stedet og fasilitetene godt. Straks de hadde kontroll over anlegget, kuttet de produksjonen, forteller vitnet.

De algeriske gislene ble holdt i et område med kafé og fritidsrom. Etter vel et døgn, hørtes skyting utenfor.

– Da flyangrepene begynte, brøt det ut panikk, og de av terroristene som var i kafé-området, greide ikke å forhindre at 400-600 av algerierne greide å flykte, forteller vitnet.

Les også: Stephen så kjøretøy med gisler bli sprengt

Krasjet og unnslapp

Flyene som angrep, siktet mot fire jeeper med gisler og deres voktere. Irske Stephen McFaul (30), som klarte å unnslippe gisseltakerne, forteller at han så fire kjøretøyer med gisler bli skutt i stykker av algeriske styrker. Ingeniøren ringte sin familie i Belfast etter å ha kommet seg i sikkerhet torsdag.

30-åringen satt i en femte jeep, fire av de fem kjøretøyene ble sprengt i stykker, men denne bilen krasjet og unnslapp dermed bombene, har mannens bror fortalt til Reuters.

McFaul fortalte også at han var blitt bundet og kneblet, og at ekstremistene hadde festet eksplosiver rundt nakken på ham. Flere andre vitner har også fortalt om bombebelter og trusler om drap.

Les også: Motstridende meldinger omkring antall døde gisler

Gjemte seg

Det franske cateringfirmaet CIS Catering har 150 algeriske ansatte på gassanlegget In Aménas, og alle er i sikkerhet. De ble holdt atskilt fra de utenlandske gislene. En cateringansatt forteller at han skjulte seg for gisseltakerne i nesten 40 timer inne på gassanlegget før han ble reddet av algeriske soldater.

– Da militæret kom, visste jeg ikke om det var over eller ikke, sier Alexandre Bereceaux til radiostasjonen Europe 1.

Han forteller at han klarte å gjemme seg i et annet rom enn der de andre utenlandske gislene ble holdt.

– Soldatene kom sammen med noen av mine algeriske kolleger. Jeg hadde ikke turt å åpne døren hvis ikke de var med, forteller Bereceaux.

53 år gamle Abdelkader greide også å komme seg unna torsdag. Gisseltakerne snakket som islamister, forteller han.

– Terroristene fortalte oss helt i begynnelsen at de ikke ville skade muslimer, men at de kun var interessert i kristne og vantro. De sa de ville drepe dem, forteller 53-åringen, fremdeles oppskaket da han snakket med nyhetsbyrået Reuters.