Mer enn 200 millioner samlet inn i TV-aksjonen

KrF-leder Knut Arild Hareide i telefonpanelet under TV-aksjonen søndag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Les mer Lukk

Opptellingen etter TV-aksjonen viste mandag formiddag at det var kommet inn vel 200 millioner kroner til Amnesty International. De ivrigste giverne bor – som vanlig – på Svalbard.

Ifølge oversikten på aksjonens nettsider har hver innbygger på Svalbard gitt hele 448,79 kroner. Så følger Utsira i Rogaland, en annen gjenganger på lister som dette, med 264,88 kroner. Deretter kommer Bokn i Rogaland, Træna i Nordland og Hasvik i Finnmark

Blant fylkene er det Sogn og Fjordane som topper, foran Rogaland og Aust-Agder. I Sogn og Fjordane har hver innbygger i gjennomsnitt gitt 48,34 kroner.

Blant Norges ti største byer er Stavanger den mest gavmilde per innbygger med 51,98 kroner, fulgt av Sandnes og Trondheim med henholdsvis 46 og 44 kroner.

Vellykket

Aksjonsledelsen er storfornøyd.

– TV-aksjonen er også i år veldig vellykket. Vi hadde ett mål da vi startet arbeidet, og det var å verve 100.000 bøssebærere, slik at alle husstander fikk besøk. Det klarte vi, og alle har fått mulighet til å gi, forteller informasjonsansvarlig Ahmed Fawad Ashraf til NTB.

Les også: 155 millioner samlet inn - Svalbard på topp

Mandag formiddag var det innsamlede beløpet kommet opp i totalt 200.300.568 kroner på landsbasis. Det tilsvarer i gjennomsnitt 40,19 kroner per innbygger. Det er forventet at beløpet vil stige i løpet av de neste dagene. Det endelige resultatet er ikke klart før om et par uker.

En anerkjennelse

Amnesty er takknemlige for givergleden og innsatsen.

– Vi er utrolig stolte og takknemlige for den innsatsen som er lagt ned i årets TV-aksjon. Dette resultatet er en stor anerkjennelse av arbeidet vi gjør hver dag, og et bevis på at menneskerettighetene settes høyt av det norske folk, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.

– Takket være pengene fra TV-aksjonen blir Amnesty sterkere: Vi kan være flere steder, etterforske nye menneskerettighetsbrudd, lære opp flere lokale aktivister og mobilisere bredere for å påvirke myndigheter og selskaper til å endre atferd og respektere menneskerettigheter.

Amnesty trekker også fram at i år har næringslivet bidratt som aldri før. 5.000 bedrifter har gitt 26 millioner kroner. I tillegg har givergleden fra foreninger, organisasjoner, skoler og barnehager vært stor i år.