Hollande legger fram strammeste budsjett på 30 år

Frankrikes president François Hollande legger fredag fram det strammest budsjettet i Frankrike på 30 år. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Frankrikes president François Hollande legger fredag fram Frankrikes strammeste statsbudsjett på 30 år, med kraftige tiltak for å kutte i budsjettunderskuddet.

Hollande må i sitt første budsjett komme med tiltak for å fylle et hull på 30 milliarder euro i statsfinansene, melder BBC.

Men det er ventet at to tredeler av pengene skal hentes inn fra økninger i skattene fremfor kutt i utgiftene.

75 prosent skatt

Hollande sliter på meningsmålingene og Frankrike sliter med nullvekst og stigende arbeidsløshet.

Hollandes regjering planlegger en toppskatt på hele 75 prosent på inntekter over en million euro, noe landets forretningsfolk reagerer kraftig på. Men presidenten sier skatten kan bli droppet etter to år.

Ifølge statsminister Marc Ayrault vil Frankrike klare å få budsjettunderskuddet ned på under 3 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) innen utgangen av neste år. Underskuddet i år er på 4,5 prosent.

Les også: - Stikk, din rike jævel

Rekordmange ledige

Ayrault lover videre at ni av ti franskmenn ikke vil rammes av økte skatter.

Den siste uka har antallet arbeidsløse i Frankrike steget til over tre millioner, det høyeste nivået siden Frankrike ble med i eurosonen.

Samtidig har produksjonen i privat sektor sunket til det laveste nivået på tre og et halv år. Og de siste tre årene har det vært null vekst i økonomien.

Rentenivået på Frankrikes lån er for tiden rekordlavt. Investorene som er urolige for situasjonen i Spania og Italia ser Frankrike som en trygg havn.

Les også:Hollande ydmyker John Galliano

Kan snu raskt

Men det kan endre seg raskt dersom et inntrykk av at Hollande ikke klarer gjennomføre reformer og få fart på økonomien fester seg.

Mange økonomiske eksperter stiller seg tvilende til om Hollande klarer å nå målet om reduksjon av budsjettunderskuddet uten større kutt i utgiftene og strukturelle reformer.

– Vi kommer ikke til å klare det. For å nå 3 prosent av BNP må en innstrammingspakke på åtte – ni milliarder euro til, sier Eric Heyer, økonom ved French Economic Observatory i Paris, til nyhetsbyrået AFP. (©NTB)

Les også:

Frankrikes president får kraftig lønnskutt

Les flere nyheter