Farlig mye svevestøv i Europa

Svevestøv kan være helsefarlig. Arkivfoto: NTB scanpix Les mer Lukk

Luftforurensningen er fortsatt faretruende høy i Europa, advarer Det europeiske miljøbyrået (EEA). Spesielt svevestøv utgjør en trussel.

Luftforurensningen forkorter menneskers liv med i snitt åtte måneder, og i de verst rammede områdene med to år, ifølge EEA. Det skyldes at forurensningen øker risikoen for lungekreft og hjerte- og karsykdommer.

Utslippene av mange giftstoffer er redusert de siste årene, men det er fortsatt mulig å gjøre mer, fastslår EEA-direktør Jacqueline McGlade.

– I mange land er konsentrasjonene av luftforurensende stoffer fortsatt over lovlige og anbefalte nivåer, sier McGlade.

Les også: - Nesten 1 av 10 barn får astma på grunn av trafikkforurensning

Byer utsatt

Den farligste forurensningen er svevestøv. Ifølge EEA viser de nyeste tallene som er tilgjengelige, at 21 prosent av befolkningen i europeiske byer er utsatt for farlig store mengder svevestøv.

Opptil 30 prosent av befolkningen i byene er utsatt for partikler som er så små at de kan komme inn i blodomløpet.

– Store deler av Europa har vedvarende problemer med utendørs konsentrasjoner av svevestøv og bakkenær ozon, men EU har gjort fremskritt de siste tiårene for å redusere luftforurensning som forårsaker forsuring av vann, jord og skoger, sier Cristina Guerreiro, prosjektleder i Norges institutt for luftforskning NILU.

Les også: Her blir ørkenen grønn

Overskridelser

– Når det gjelder nitrogendioksid, NO2, så har de aller fleste land i Europa fortsatt problemer med overskridelser av grenseverdier, som vi har i Norge. Men vi ser at trenden er nedadgående for de fleste målestasjonene i Europa. Dette er dessverre ikke tilfellet her til lands, sier Guerreiro i en uttalelse.

Grunnen til dette er ifølge NILU en stor økning i bruken av dieselbiler de senere årene.

Les flere nyheter