Odd Grenland med historisk poengtrekk

STRAFFES: Odd Grenlands trener Dag Eilev Fagermo må finne seg i å bli fratatt ett poeng. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Odd Grenland er trukket ett poeng av klubblisensnemnda i Norges Fotballforbund (NFF) fordi eliteserieklubben ikke har oppnådd mål i handlingsplanen.

Det samme gjelder 1.-divisjonsklubbene HamKam og Alta. HamKam trekkes ytterligere ett poeng for at laget ikke har oppnådd positiv egenkapital.

NFF presenterte torsdag regnskapstallene som er innrapportert av klubbene i eliteserien og 1. divisjon for menn. Klubber som er plassert i kategori 1 må utarbeide en handlingsplan som skal godkjennes av klubblisensnemnda. Handlingsplanen inneholder tidsfrister for når ulike delmål skal være oppnådd, og brudd på denne kan medføre irettesettelse, poengtrekk og tilbakekalling av lisens.

Historisk poengtrekk

For første gang i norsk fotballs historie har en klubb blitt fratatt poeng i den øverste serien for menn.

– Det er historisk, men ikke kjekt. Odd har ikke fulgt spillereglene de selv har vært på å bestemme. Nå påvirker resultatet på banen det som har skjedd utenfor banen, sa fotballpresident Yngve Hallén under torsdagens pressekonferanse.

– Årsaken til at klubblisensnemnda reagerer i form av poengtrekk er at noen klubber over tid ikke har klart å oppnå målene i egen handlingsplan godkjent av klubblisensnemnda. Den generelle utviklingen er likevel positiv, sa fotballpresidenten

Les også: Aldri vært lettere å stå frem som homofil, mener NFF

– Odd viste om at de ikke ville kunne oppfylle handlingsplanen de var pålagt, så derfor kom det ikke som noen overraskelse, sa lederen av NFFs klubblisens nemnd Rune Nordhaug.

Kongsvinger har fått en irettesettelse for ikke å ha nådd mål i handlingsplanen, og hedmarksklubben må utarbeide en handlingsplan for å oppnå positiv egenkapital.

Kattem er trukket to poeng fordi toppserieklubben ikke hadde oppnådd positiv egenkapital 30. juni.

Beslutningene kan ankes innen 14 dager.

Les også: - Jarstein truet fotograf med juling

Systemet fungerer

Ellers kunne klubblisensnemnda begynne å se at systemet deres om to halvårlige rapporteringer fra klubbene i de to eliteseriene og 1. divisjon for menn begynner å virke.

Eliteserieklubbene for menn har med unntak av Odd og Fredrikstad, som er i rød sone, klart å høyne snittpoengsummen siden siste rapportering.

En klubb må oppnå 65 poeng for å komme i såkalt gul sone. Alle under 65 poeng havner i rød sone, og med over 130 poeng er klubbene i grønn sone. Havner man i rød sone begynner lisensnemnda med reaksjoner. Først får klubben en handlingsplan de må følge, så blir det irettesettelse og senere poengtrekk. Hvis en klubb har vært i rød sone i tre etterfølgende år i en femårsperiode så ryker også lisensen og klubben blir automatisk degradert til 2. divisjon.

Les også: Publikum svikter Norge

Per 30.6 som var siste rapporteringsfrist er det Strømsgodset, Haugesund, Sandnes Ulf og Rosenborg som ligger best an og er inne i grønn sone. Odd og Fredrikstad er i rød sone, men FFK i motsetning til Odd er i rute med handlingsplanen de er pålagt.

Ifølge fotballpresidenten har tiltaktene om lisenskrav som ble fattet for tre år siden hatt en positivt virkning på norsk fotball.

– Dette har vært viktig for spillerutviklingen og vårt viktigste instrument for å kunne ha kontroll med klubbene. Bare se på U21- og G19-landslagene, de startelleverne på de lagene består hovedsakelig av spillere etablert i eliteserien, slo Hallén fast.

Les også:

Drillo gremmet seg etter blemme

Gamsten vraket av Drillo


Les flere nyheter