Frankrike stenger ambassader og skoler i utlandet

Charlie Hebdo's redaktør Charb presenterer en utgave av magasinet. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Frankrike stenger ambassader og skoler i rundt 20 land fredag etter at magasinet Charlie Hebdo trykket Muhammed-karikaturer.

Det satiriske magasinet Charlie Hebdo ble lagt ut for salg onsdag morgen. Inne i magasinet er det flere tegninger som viser muslimenes profet Muhammed i «dristige situasjoner», ifølge avisen Le Monde.

Forsiden preges av en tegning som forestiller en muslim i rullestol som kjøres av en ortodoks jøde og med taleboblen «Ikke gjør narr av oss». Den er også utstyrt med tittelen «Intouchables 2», («De som ikke må røres 2»), en henvisning til en fransk film.

Publiseringen skaper frykt for enda uro blant muslimer i både Frankrike og Midtøsten, og onsdag besluttet franske myndigheter at franske ambassader og skoler i rundt 20 land skal holde stengt fredag. Demonstrasjoner i muslimske land blir gjerne arrangert etter fredagsbønnen.

– Jeg har selvfølgelig gitt instruksjoner slik at sikkerhetstiltak iverksettes i alle land hvor trykkingen kan føre til problemer, opplyser utenriksminister Laurent Fabius.

Les også: Fransk uro foran trykking av Muhammedtegninger

På nettet

Forsiden til denne ukas utgave av det franske satiriske magasinet Charlie Hebdo finnes nå på en rekke nettsteder, men det var onsdag formiddag vanskelig å komme inn på nettstedet www.charliehebdo.fr, muligens fordi mange brukere forsøkte å få tilgang samtidig.

Allerede dagen før offentliggjøringen rykket flere ministre ut og tok avstand fra det de kaller «provokasjoner» og «overdrivelser». Statsminister Jean-Marc Ayrault ber folk om å opptre ansvarsfullt.

Frykten er at tegningene skal bidra til å fyre oppunder opptøyene i forbindelse med den islam-kritiske filmen «Innocence of Muslims», der Muhammed blir latterliggjort.

– Ingen provokasjon

Magasinets sjefredaktør slår tilbake og sier at tegningene ikke er spesielt provoserende ettersom Charlie Hebdo hver uke trykker karikaturer.

– Vi gjør karikaturer av alle, hver uke, men når vi gjør det med profeten, så kalles det provokasjon, sa sjefredaktør Stephane Charbonnier til fransk TV tirsdag.

Det er ikke første gang magasinet trykker tegninger av Muhammed. I 2006 publiserte magasinet alle de tolv karikaturene som Jyllands-Posten tidligere hadde hatt på trykk. I fjor var en av forsidene preget av en muslim som sier: «100 piskeslag hvis du ikke ler deg i hjel». Tegningen var også utstyrt med tittelen «Charia Hebdo», med henvisning til de islamske sharialovene.

Få dager senere ble store deler av redaksjonslokalet ødelagt av en brannbombe.

Filmprotester i Paris?

Frankrike har med 4 millioner muslimer den største muslimske befolkningen i Europa, og det sirkulerer allerede oppfordringer i sosiale medier om å delta i protester kommende lørdag mot filmen «Innocence of Muslims», som er laget av kristne egyptere bosatt i USA.

Søndag pågrep politiet rundt 150 mennesker som prøvde å demonstrere mot filmen utenfor den amerikanske ambassaden i Paris.

Dalil Boubakeur, som er geistlig i Paris' største moské, sier han er overrasket og trist over at magasinet skal trykke tegningene, men han ber samtidig muslimer om å holde seg i ro og ikke la seg provosere.

– Det er med forbløffelse, sorg og bekymring at jeg har hørt at denne publikasjonen vil risikere å øke raseriet over hele den muslimske verden, sier han.

– Jeg appellerer til dem om ikke å helle bensin på bålet, føyer han til.

Les også: Hissige protester mot flere ambassader

Tusenvis på vei mot USAs ambassade i Sudan

Demonstranter inne i Tysklands ambassade i Sudan

Fire pågrepet i Libya etter konsulat-angrep

Les flere nyheter