Rikmann vil bygge kopi av Titanic

FASCINERER FORTSATT: En tilskuer beundrer en modell av passasjerskipet Titanic, som sank etter kollisjon med et isfjell for 100 år siden. Nå vil en australsk milliardær, Clive Palmer, la et kinesisk verft bygge en moderne utgave av Titanic. Den nye utgaven skal være like luksuriøs som forgjengeren, men får det mest moderne som er å oppdrive innen navigasjons- og sikkerhetsutstyr. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Den australske milliardæren Clive Palmer vil bygge en moderne utgave av passasjerskipet Titanic, som forliste for 100 år siden. Palmer har bestilt fartøyet ved et verft i Kina.

Fakta om Titanic  
  • Skipet ble bygget ved verftet Harland & Wolff i Belfast i Nord-Irland og sjøsatt 31. mai 1911. Skipet var på 46.328 brutto registertonn, 269 meter langt og 28 meter bredt på det bredeste.
  • Titanic var dampdrevet, hadde tre propeller og kunne komme opp i en hastighet på 24 knop eller 44 kilometer i timen. Normal marsjfart var 39 kilometer i timen.
  • Skipet hadde plass til 2.435 passasjerer og et mannskap på 892. Men på jomfruturen var det bare utstyrt med 20 livbåter, som rommet 1.178 personer.
  • Livbåtmangelen og feil ved konstruksjonen bidro til at rundt 1.500 mennesker omkom i forliset 15. april 1912. Vel 700 ble plukket opp i live.

(Kilder: Nettstedene titanic-facts.com og titanic-nautical)

Skipet Titanic II skal bygges av statseide kinesiske CSC Jinling og være klart for jomfruturen fra Storbritannia til Nord-Amerika i slutten av 2016. Det får omtrent samme dimensjoner som forgjengeren: En lenge på 270 meter og et deplasement på 40.000 tonn.

– Skipet blir akkurat like luksuriøst som det originale Titanic, men skal selvfølgelig utstyres med det 21. århundres beste teknologi. Det skal ha det nyeste nye innen navigasjon og sikkerhetssystemer, sier Clive Palmer ifølge BBC.

Les også: Minnet Titanics forlis

– Det skal konstrueres på en slik måte at det ikke kan synke. Men hvis man er overtroisk, kan man jo si at man aldri vet hva som kan skje, fortsetter rikmannen som ikke bare vil bygge skip, han har også planer om å stille til valg til nasjonalforsamlingen i Australia.

Mer enn 1.500 mennesker omkom da det opprinnelige Titanic gikk på et isfjell og sank i april 1912. Det er ikke kjent hvor mange penger Clive Palmer må ut med for å få bygd den moderne utgaven av skipet.

Les også:

100 år siden katastrofen

Minneskip følger Titanics kjølvann – 100 år etter

Les flere nyheter