Syrisk blodbad legger press på FN

BER OM HJELP: Ei syrisk jente deltar i en demonstrasjon mot president Bashar al-Assad i Kafranbel. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Partene i Syria klandrer hverandre for eksplosjonen i Hama som kan ha kostet opptil 70 menneskeliv. Opposisjonen ber om krisemøte i FNs sikkerhetsråd.

Syrias nasjonale råd (SNC), som samler en rekke opposisjonsgrupper, ba torsdag Sikkerhetsrådet vedta en resolusjon om beskyttelse av sivile. Men en slik resolusjon vil neppe slippe forbi vetomakten Russland.

SNCs bønn kom etter at flere hus i Hama i Syria ble ødelagt i en stor eksplosjon onsdag kveld. Det kommer motstridende meldinger om årsaken. Tallet på døde og sårede varierer også.

Lokale aktivister sier opptil 70 mennesker ble drept i eksplosjonen. Ifølge en annen kilde, Syrisk observatorium for menneskerettigheter, er det minst tolv døde.

Noen kilder sier det var regjeringshæren som skjøt granater, andre at en rakett fra et fly rammet området.

– Bombefabrikk

Statlige nyhetsmedier hevder på sin side at huset ble rammet av en bombe som gikk av ved en feil da opprørere var i ferd med å bygge den. Ifølge regjeringens nyhetsbyrå SANA ble 16 mennesker drept.

Det mangler medisinsk utstyr til å behandle de mange sårede, forteller aktivisten Abu Ghazi til TV-stasjonen Al Jazeera.

Uansett hvem som sto bak, understreker hendelsen de enorme menneskelige lidelsene i Syria.

Les også: Norsk general blir leder for observatørstyrker

Observatører i Hama

Ghazi sier han ikke fester lit til observatørstyrken som FN og Den arabiske liga arbeider med å få utplassert i landet.

– Observatørene kan ikke vekke de døde til live, sier han.

Opprørsgeneralen Mustafa al-Sheikh mener FNs observatørkorps i Syria er dømt til å mislykkes fordi regimet aldri kommer til å legge ned våpnene. Det vil ikke president Bashar al-Assad gjøre fordi det vil bety regimets fall, fremholder han i et avisintervju.

FNs observatørstyrke i Syria kommer til å bli ledet av den norske generalmajoren Robert Mood, opplyste kilder i FN onsdag.

– I dag er situasjonen i Syria veldig alvorlig. Siden den 12. april, da man faktisk klarte å få en stans i voldshandlingene, ser vi at det trappes opp igjen. De tragiske hendelsene i Hama er urovekkende, sier Mood til TV 2.

Les også: Syria setter Kofi Annan på hard prøve

Vanskelig

Flere eksperter mener at observatøroppdraget er særdeles vanskelig fordi verken regimet eller opposisjonen har noen tro på tiltaket.

– Min personlige mening er at muligheten for å lykkes for øyeblikket er dårlig. Hvis man vil ha en omfattende kommisjon som overvåker våpenhvilen i Syria, så bør våpenhvilen gjelde på ordentlig. Nå finnes det ikke så mye de kan gjøre der, sier den finske militæreksperten Jukka Honkanen til nyhetsbyrået FNB.

Planen er at observatørstyrken skal utvides til 300 personer, men det ser ut til å ta lengre tid enn mange håpet, både fordi rekrutteringen går sakte og fordi syriske myndigheter bruker lang tid på godkjenningen av den enkelte observatør.

Frankrikes utenriksminister Alain Juppé mener hele observatørkorpset må være på plass innen to uker. Hvis ikke må Sikkerhetsrådet vedta en resolusjon som åpner for militær inngripen.

Les også: FN-koner ber Syrias førstedame ta grep

– Terrorkampanje.

Men Syrias allierte, Russland, vil neppe gå med på det. Russland anklaget torsdag opprørere i Syria for å drive en terrorkampanje.

– Angrepene har som mål å ramme så mange fredelige sivile som mulig og ødelegge sivil infrastruktur og minner det som skjer i Irak, Jordan og andre steder der al-Qaida og tilknyttede grupperer opererer, sa Aleksandr Lukasjevitsj, talsmann for utenriksdepartementet i Moskva.

Men han ba samtidig Syrias president om å oppfylle kravene i fredsplanen som spesialutsendingen Kofi Annan forsøker å få gjennomført.

Ingen av partene har respektert våpenhvilen som trådte i kraft 12. april.

Les også:

Aktivister: - Minst 13 drept i nye voldshandlinger

Sikkerhetsrådet sier ja til flere Syria-observatører


Les flere nyheter