Psykiatriekspert ser tegn på psykose

VURDERING: Spesialist i psykiatri Kjersti Narud mener Anders Behring Breivik tilpasser seg det han mener rettspsykiaterne vil høre for å erklære ham tilregnelig. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Spørsmålet om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke er definitivt ikke avklart, sier psykiatrispesialist Kjersti Narud. Hun mener å se tegn på psykose.

Fakta om psykose  

* Psykose er et alvorlig psykisk sammenbrudd, der det viktigste kjennetegnet er nedsatt eller manglende evne til å skille mellom seg selv og virkeligheten rundt.

* Psykose er ikke én bestemt lidelse eller sykdom, men et tegn eller symptom som enkelt beskrevet kan kalles en forvirringstilstand. Det medisinske utrykket psykose kommer fra gresk, «psyche» betyr sinn og «osis» betyr sykdomstilstand.

* Personer med psykose kan høre stemmer andre ikke hører, eller de kan ha andre sanseopplevelser som ikke oppleves av andre. Noen kjenner seg forfulgt, andre har tankekaos, fastlåste misforståelser eller uforklarlige forestillinger. For noen er en psykose som å miste seg selv, og uro og angst vil ofte prege den som opplever symptomene.

(Kilde: Helsedirektoratet)

Breivik gikk onsdag gjennom en del av sine ankepunkter mot den første sakkyndigrapporten. Han tok utgangspunkt i et skriv han sendte tre medier i vår, hvor han systematisk listet opp det han mener er galt med rapporten.

Narud, som er overlege og spesialist i psykiatri, mener Breivik avslører sin krenkbarhet og manglende evne til å ta inn over seg det psykiaterne sier.

– Han er veldig anklagende overfor disse fagpersonene. Det kan tyde på at han er dypt uenig med dem og føler det urettferdig, men samtidig kan det være at han har en annen oppfatning av virkeligheten enn det vi andre har, sier Narud, selv om hun understreker at det er for tidlig å konkludere om tilregnelighet.

Hun mener Breiviks opptreden i retten viser at han har plukket opp mye fra mediedebatten.

– Han tar argumenter og gjør dem til sine egne. Men det er måten han gjør det på, tolkningene hans, som gir meg en mistanke om at det er en psykotisk motivasjon bak hans angrep, eventuelt alvorlig personlighetsforstyrrelse med realitetsbrist, sier hun.

– Tilpasser seg

Breivik lister i skrivet opp fem grunner som han mener kan forklare at psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby etter hans mening har diktet opp ting om ham.

I retten onsdag gikk han bort fra forklaringer om både hevnmotiv, ideologisk inkompabilitet, økonomiske motiver og at psykiaterne hadde blitt instruert av regjeringen. Han sier nå at det mest nærliggende var at samtalene skjedde for kort tid etter angrepene.

Narud mener Breivik tilpasser seg.

– Det er det han sier nå. Skal vi velge å tro på ham, eller tro på det han skrev for bare et par uker siden, spør hun.

Les også: Breivik frykter ikke fremtiden

– Han går i et motforsvar som ikke henger sammen. Han gjør det jo skriftlig, men når han blir konfrontert med det, så tar han avstand. Evnen til å ta inn informasjon er til stede, men det kan man også se hos personer med schizofreni og andre personlighetsforstyrrelser som psykopati, sier hun.

Breivik har blant annet påpekt uttrykksmåter han er uenig i, for eksempel at psykiaterne utelot pronomen og andre språklige elementer.

– Det viser at han er nitid opptatt av hvordan folk oppfatter ham. Han har et helt grandiost bilde av seg selv. Det er forenlig med en narsissistisk person, men det er også andre elementer i måten han framstår på som viser tegn på psykose, sier hun.

– Egne fortolkninger

I retten kom det til en liten disputt mellom Breivik og aktor, statsadvokat Svein Holden, som Narud mener er illustrerende.

Breivik sa at rettspsykiater Synne Sørheim, som bor i Sør-Afrika, støtter den tidligere sørafrikanske frihetsforkjemperen og presidenten Nelson Mandela. Holden lurte på hvordan Breivik kunne vite dette, siden det ikke hadde vært tema i samtalene.

– Aktoratet fikk veldig godt fram at dette er en slutning Breivik trekker. Det har kommet tydelig fram også tidligere. Når noen gjør noe eller sier noe, vil han si: «Det var det de mente». Han lager sine egne fortolkninger av det folk gjør og sier, som ikke er i overensstemmelse med de fleste andres, sier hun.

Les også: - Hvis ingen kommer, så dør jeg

Narud mener retten vil få klarere svar når man kan se Breiviks forklaring opp mot hva ulike vitner vil fortelle. Hun mener Breivik framstår som mentalt til stede i retten, men spør om dette er fordi han har lest seg opp på forhånd og øvd seg på det han vil si.

– Vi ser det av og til, for eksempel når spørsmålene kommer inn på dette med Knights Templar. Han har en egen forståelse av sin egen rolle, men han avviser dette når han blir spurt. Man mistenker at det er noe han ikke vil ut med. Jeg tenker at han ikke vil vise oss sin psykose, sier hun.

Les også: Breivik skal kommentere sakkyndigrapporten

Les også: Dette skjer i terrorsaken torsdag

Les også: – Trykkbølgen var dødelig ut til 25 meter

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter