Omstridt pave fyller 85

Pave Benedikt XVI holder seg til de gamle trossetningene. Mandag fyller han 85 år. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Pave Benedikt XVI kalles «Guds rottweiler». Mandag fyller katolikkenes overhode 85 år.

Den tyske teologen som før het Joseph Ratzinger, har vært overhode for den katolske kirke i sju år. Han er svært glad i skriftstedet Romerbrevet 12.2, der det heter:

– La dere ikke prege av den nåværende verden.

«Guds rottweiler»

Benedikt har fått tilnavnet «Guds rottweiler», fordi han tilsynelatende mer enn noe annet er opptatt av å bevare en ren lære.

Han har ikke vist vilje til å bevege seg en millimeter i stridsspørsmål som abort, prevensjon, homofili eller påbudet om at prester skal leve i sølibat.

Les også: Paven fordømmer opprørske prester.

Tramper i klaveret

Benedikt XVI har heller ikke medietekket og de diplomatiske evnene som preget hans forgjenger Johannes Paul II. I stedet tramper han etter manges mening i salaten, når han for eksempel med brask og bram fastslår at «utdeling av kondomer vil gjøre aidsepidemien verre».

Flere kommentatorer mener ifølge nyhetsbyrået DPA at paven selv ikke ønsker å være uvenn med noen. Men han mangler rådgivere som kan vise ham en vei ut av dagens heller ensomme tilværelse bak Vatikanets murer, blir det sagt.

Les også: Politiet stanset kysseaksjon.

Med røtter i Bayern

Blant gratulantene som kommer til Vatikanet i Roma mandag, er en delegasjon fra delstaten Bayern i Tyskland, ledet av delstatens regjeringssjef Horst Seehofer.

Paven ble født i Bayern 16. april 1927, og har vært erkebiskop i delstatens største by München.

Pavens helse

Festlighetene vil uunngåelig nok bli preget av at paven er en gammel mann, og at hans helse viser enkelte tegn til å svikte. Blant annet har mange merket seg at han har begynt å bruke en plattform på hjul framfor å gå til fots inne i Peterskirken i Roma.

Vatikanet var ifølge nettstedet newsahead.com raskt ute med å avvise rykter om at paven ville kunngjøre sin avgang på 85-årsdagen. Den katolske forfatteren Antonio Socci vakte i september i fjor oppsikt med en artikkel der han skrev at paven vurderte å pensjonere se, fader Federico Lombardi, ble spurt om det stemte at paven ville benytte fødselsdagen til å varsle at han går av, svarte han at det viste han ikke noe om.

– Derimot er det klart at paven fortsatt kan oppfylle sitt svært krevende oppdrag, sa Lombardi.

Les andre nyheter.