Tror lønningene vil fortsette å stige

Seniorøkonom Kjersti Haugland tror norske lønninger vil fortsette å stige i tiden framover. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix. Les mer Lukk

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DnB Markets tror oljeindustrien vil sørge for at norske lønninger vil fortsette å stige i tiden framover.

– Vi tror på en høyere lønnsvekst enn det SSB legger til grunn. Vi tror på en lønnsøkning på rundt 4 prosent, sier Haugland til Aftenbladet.

Haugland mener todelingen i norsk industri er en stor utfordring for økonomien.

På den ene siden finner vi industrien som er avhengig av eksport til europeiske markeder, og som sliter som følge av finanskrise og sterk krone.

Les også: Norske oljelønninger høyest i verden

Her er evnen til å takle en kraftig lønnsvekst svak. På den andre siden er oljeindustrien, hvor det ventes rekordinvesteringer og stort behov for mer arbeidskraft.

Årets lønnsoppgjør, som nå pågår, foregår forbundsvis. Den konkurranseutsatte industrien, frontfagene, forhandler først. Resultatet i frontfagoppgjøret vil så være retningsgivende for de øvrige lønnsforhandlingene i vår.

– Det er to veldig sterke krefter som kjemper mot hverandre nå, og så spørs det hvem som vinner. Jeg tror det vil bli tøft for frontfagene å holde igjen. Det blir vanskelig å stå imot smitteeffekten fra oljeindustrien, som bruker lønn som et kraftig virkemiddel for å skaffe flere folk, sier Haugland.

Les flere nyheter her