Paven møtte Fidel Castro

RELIGION VS POLITIKK: Pave Benedikt XVI møtte Cubas tidligere leder Fidel Castro i Havanna onsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Pave Benedikt avsluttet sitt tre dager lange besøk på Cuba med et møte med landets tidligere leder Fidel Castro.

Det var Castro selv som hadde bedt om møtet, selv om den tyskfødte katolske lederen nylig uttalte at kommunismen har mistet kontakten med virkeligheten.

Det er ikke kjent hva de to jevngamle mennene, den skrantende Castro med sine 85 år og pave Benedikt på 84 år, snakket om.

Tidligere på onsdagen holdt paven en utendørsmesse for over 300.000 mennesker på Revolusjonsplassen i Havanna, en plass der Castro tidligere har holdt flammende og revolusjonære taler.

Les også: Hyller fortsatt Fidel

Paven oppfordret det kommunistiske Cuba til å søke sannhet og forandring.

– Cuba og verden trenger forandring, men det vil skje kun hvis hver og en søker sannheten og velger kjærlighetens vei sammen med forsoning og broderskap, sa paven til de mange frammøtte, deriblant landets president Raoul Castro, Fidels lillebror.

Eksilcubanere

Mange av cubanerne som hadde kommet for å høre paven, hadde kledd seg i hvitt, og de viftet med både Vatikanets gule flagg og det cubanske flagget i blått, hvitt og rødt.

Blant tilhørerne var også eksilcubanere som til daglig er bosatt i Miami. Om lag 800 amerikanskcubanere hadde kommet til øystaten med charterfly i forbindelse med pavebesøket. Noen av dem har aldri tidligere satt sin fot i Cuba, mens andre forlot hjemlandet som små barn.

Les også: Fidel Castro forsvarer Israels rett til å eksistere

– Jeg var fire år da vi dro, 30. oktober 1960. Vi dro på ferie, og vi kom aldri tilbake, sier Laura Fabar-Equels (56), som i dag er advokat i USA.

Avviser reformer

Under sitt tre dager lange besøk har paven tatt til orde for politiske reformer i øystaten. Cubanske myndigheter har imidlertid kategorisk avvist dette.

– Det vil ikke komme noen politiske reformer på Cuba. Det vi snakker om på Cuba, er å fornye vår cubanske økonomiske modell, noe som vil gjøre vår egen form for sosialisme mer levedyktig, sa visepresident Marino Murillo tirsdag.

Les også: Dreper Fidel Castro i videospill

Da pave Benedikt holdt messe i landets nest største by Santiago de Cuba tirsdag, tok han til orde for et «fornyet og mer åpent» samfunn.

Kirken viktigere

I samtaler med president Raul Castro, Fidels lillebror, har paven tatt til orde for at kirken bør få en større rolle i det cubanske samfunnet. Han har også bedt om at langfredag blir en nasjonal helligdag.

Tidligere var heller ikke julen en nasjonal høytid på Cuba, men dette ble endret da pave Johannes Paul II avla Cuba et historisk besøk i 1998.

Les også: Paven advarer mot blind tro på markedet

Ifølge Vatikanet har paven dessuten brukt besøket til å fremme flere «humanitære anmodninger». Blant annet spekuleres det på om han har bedt om en løsning for den amerikanske entreprenøren Alan Gross, som soner en dom på 15 års fengsel som følge av ulovlige installasjoner av bredbånd i landet.

Cuba var offisielt en ateistisk stat inntil begynnelsen av 1990-tallet.

Les flere nyheter