Varmerekord på Sydpolen

Statsminister Jens Stoltenberg fikk seg en skitur under sommersola på Sydpolen da han markerte hundreårsjubileet for Roald Amundsens polferd i midten av desember. Foto: REUTERS / Ole Mathismoen / SMK / SCANPIX Les mer Lukk

Det ble satt ny varmerekord på Sydpolen i romjula, ifølge nettavisa Antarctic Sun.

1. juledag krøp temperaturen helt opp til 12,3 minusgrader. Andre steder på kloden regnes dette kanskje ikke som spesielt varmt, men på Sydpolen er det ny rekord.

Blåser det på Sydpolen, så kommer vinden naturlig nok fra nord uansett. Men 1. juledag hadde nordavinden en uvanlig retning, opplyser meteorolog Phillip Marzette.

Det kan vær en av årsakene til at den forrige varmerekorden på 13,6 minusgrader fra 1978 ble knust.

Samtidig med hetebølgen i romjula falt det snø, noe som og er uvanlig på polpunktet. I denne delen av Antarktis er det nemlig svært lite nedbør.

– Vi liker å kalle dette vårt lille julemirakel, at vi endte med å få både snø og varmerekord, sier Marzette til Antarctic Sun.

Han jobber ved den amerikanske forskningsbasen Amundsen-Scott, som ligger på Sydpolen. Statsminister Jens Stoltenberg besøkte basen tidligere i desember i forbindelse med 100-årsjubileet for Roald Amundsens polferd.

Les flere nyheter