Opposisjonen ber PST-sjefen stille på høring

–Vi forventer at Janne Kristiansen må stille på en høring i Stortinget for å svare på spørsmål om de ulike forklaringene og uttalelsene til mediene, sier Høyre-leder Erna Solberg. Her er hun fotografert på partiets sentralstyremøte tidligere denne måneden. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Les mer Lukk

Høyre vil forlange at PST-sjef Janne Kristiansen stiller på høring i Stortinget etter hennes forklaringer i terrorsaken.

Både opposisjon og regjeringspartier er samstemte i sin kritikk av PST-sjef Janne Kristiansen, skriver Bergens Tidende.

Det er særlig dokumenteringen av at Kristiansen gjentatte ganger har gitt offentligheten uriktige opplysninger om at Politiets sikkerhetstjeneste ikke hadde lov til å registrere Anders Behring Breivik, som opprører stortingspolitikerne.

Les også: PST kunne likevel registrert Breivik

– Må svare

– Det er avdekket at flere av Kristiansens forklaringer om hvorfor PST ikke gikk videre på Global Shield-tipset om Anders Behring Breivik, ikke stemmer. Det er svært beklagelig om PST har tydd til det jeg vil kalle forenklede forklaringer for å få pusterom i tiden etter terrorangrepet, sier Høyres leder Erna Solberg.

– Høyre forventer at Janne Kristiansen må stille på en høring i Stortinget for å svare på spørsmål om de ulike forklaringene og uttalelsene til mediene, fortsetter Solberg.

Les også: Breivik hevder han solgte falske vitnemål

– Meget alvorlig

Venstres leder Trine Skei Grande er rystet.

– Janne Kristiansen må klargjøre om hun har skjønt regelverket. Vår tillit til Janne Kristiansen er meget lav, og jeg er sterkt i tvil om PST er i stand til å gjøre jobben sin med den sjefen de nå har, sier Skei Grande.

SV slutter seg til.

– Dette er meget alvorlig og går på tilliten løs for både PST og Janne Kristiansen, sier SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell.

Verken justisminister Grete Faremo (Ap) eller PST-sjef Janne Kristiansen har så langt ønsket å kommentere avsløringene om PSTs håndtering av terrorsaken før og etter 22. juli overfor Bergens Tidende.

Les også: Breivik får tilgang til medier

Les flere nyheter her