Risikerer å måtte betale for forsinket rettssak

Rettspsykiater Synne Sørheim møtte ikke opp i rettsaken mot en 37-åring som er tiltalt for å ha drept sin tidligere samboer med 21 knivstikk (Foto: Scanpix). Les mer Lukk

Rettspsykiater Synne Sørheim møtte ikke opp i rettssaken mot mannen som er tiltalt for drap på sin samboer. Nå kan saken bli utsatt. Sørheim er også Anders Behring Breiviks rettspsykiater.

Etter planen skulle rettsbehandlingen starte onsdag, men rettspsykiater Synne Sørheim kom ikke. Nå sier hun at hun kommer i neste uke.

Tidligere onsdag ba forsvarer Tor Erling Staff retten om å få henne pågrepet på grunn av manglende oppmøte.

- Jeg ber formelt om at retten treffer avgjørelse for at sakkyndige avhentes som det heter, sier Staff og henviser til straffeloven.

- Får ikke barnevakt

Dommer Kari Willougby opplyste i dag i retten om at hun har fått kontakt med Sørheim og at hun har forklart at hun ikke kan komme til Norge fra sitt hjem i Johannesburg i Sør-Afrika fordi hun ikke klarer å skaffe barnevakt.

Hun sa da til dommeren at hun kommer hjem i april, men har senere sagt seg villig til å komme i neste uke.

- Jeg har nå kontaktet Kripos, som er det relevante organ og forespurt om en avhenting. Jeg har nevnt at jeg vil begjære en avhenting i Johannesburg, og hvis retten fatter en avgjørelse har jeg spurt om det lar seg gjøre praktisk og hvor lang tid det vil ta. De kunne ikke svare, men jeg venter på en tilbakemelding, sa Tor-Erling Staff til Dagbladet.

Uenige rettspsykiatere

37-åringen som står for retten er tiltalt for å ha drept sin samboer Camilla Samira Olsen i Oppegård i juli 2010 med over 20 knivstikk. Den tiltalte tok med seg parets ett år gamle barn på flukten, som endte med at han ble pågrepet i Polen.

Det er aktor i saken som har bedt om utsettelsen, skriver Aftenposten. Grunnen er at rettspsykiater Synne Sørheim - som aldri har møtt den tiltalte, men likevel diagnostisert ham med en psykose - ikke har anledning til å møte opp. Diagnosen tilsier at den tiltalte ikke kan straffes.

Den andre rettspsykiateren i saken, Pål Abrahamsen, mener at den tiltalte ikke var psykotisk da han drepte Olsen og at han heller ikke er det nå.

– Det er meget uvanlig, jeg kan ikke huske å ha hatt noen situasjon tidligere der de sakkyndige har kommet til stikk motsatt konklusjon, sier aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen.

- Forrakt for retten

– Hun har valgt å avgi erklæring uten samtale med tiltalte, og så velger hun å utebli. Det er en forakt for retten som man aldri skulle tro at man skulle oppleve, sier forsvarer Tor Erling Staff til Aftenposten.

Synne Sørheim har oppgitt for retten at hun fra og med 1. oktober har bosatt seg i Johannesburg i Sør-Afrika.

- Jeg har fått noen fra mitt kontor til å sjekke opp: det går fire avganger fra Johannesburg til Oslo som kan få Sørheim i retten innen i morgen, sier Staff til Dagbladet.

ABC Nyheter har ikke lykkes å komme i kontakt med Synne Sørheim.

Les flere nyheter