Nest beste TV-innsamlig:

207 millioner samlet inn til Norsk Folkehjelp

Julie S. Jørstad (10) samler inn penger fra Sveinung Odland og sønnen i Oslo under TV-aksjonen «Vi rydder for livet» søndag. Pengene går til Norsk Folkehjelp og arbeidet med minerydding. Foto: Erlend Aas / Scanpix Les mer Lukk

Norsk Folkehjelp er strålende fornøyd med resultatet av årets TV-aksjon. Noen ny rekord ble det ikke, men 207.965.915 blanke kroner er talt opp. Foreløpig.

Pengene fortsetter nemlig å rulle inn fra givertelefonen og andre kanaler for etternølerne. De to neste ukene vil alle Coop-butikker ha bøsser stående fremme, og næringslivet har et eget sted de kan gi via nettet.

– Svært gledelig er det at vi ser en dobling i antall bidrag fra bedrifter og organisasjoner sammenlignet med i fjor, dette er rekord! Så langt har det kommet inn 25,5 millioner kroner fra næringslivet, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres.

Hun tror mye av årsaken til givergleden fra næringslivet ligger i det lokale engasjementet. Til sammen har over 2.000 større og mindre bedrifter gitt penger, og her har mobiliseringen skjedd lokalt, ifølge Tørres.

Les også: Bøssebærer tok pengene selv

Flere medlemmer

Etter massakren på Utøya 22. juli, der Folkehjelpen mistet ett av sine medlemmer og flere andre ble vitner og hjelpere, har mange meldt seg inn i organisasjonen. Medlemstallet var per 1. oktober 11.600 medlemmer, en økning på 1.100 medlemmer siden 1. august. Nå håper Tørres det kan ble enda flere frivillige.

– Det har vært utrolig viktig og sterkt å se hele bevegelsen som løfter sammen, det er helt rått. TV-aksjonen har vist en enorm bredde i organisasjonen, sier Tørres til NTB.

Samtidig er hun begeistret over hvordan bøssebærerne ble møtt da de ringte på dørene rundt om i landet.

– Det har vært fantastisk å se hvordan folket har omfavnet denne saken. Folkehjelpen har blitt ekstremt synlig og er blitt veldig godt mottatt, sier hun.

Les også: Israel støtter ikke boikott av TV-aksjonen

Takker frivillige

Leder av Folkehjelpens mineavdeling, Per Nergaard, er svært glad for pengene som er kommet inn.

– Norsk Folkehjelp har til nå ryddet flere millioner kvadratmeter land i lokalsamfunn hvor sivile bor. Men fortsatt er behovet for mine- og eksplosivrydding stort, og det er både svært kostbart og risikabelt å rydde opp etter krig. Disse midlene gir oss en mulighet til å planlegge mer langsiktig, sier Nergaard.

Natt til mandag festet og feiret NRK og Folkehjelpen. Mandag formiddag kom hverdagen så smått tilbake.

– Men vi skal bruke litt tid til å klappe hverandre på skulderen og takke alle de som har bidratt, sier kommunikasjonssjef i TV-aksjonen Henning Brikt Andersen til NTB.7.000 frivillige har organisert aksjonen på lokalt plan, og 100.000 gikk rundt med bøsser. TV-aksjonen har vært gjennomført hver høst siden 1974. Aksjonen er verdens største målt i innsamlede midler per hode og antall deltakere.

Les flere nyheter her