Nobelprisvinner Karman protesterer ved FN

Tawakul Karman, Jemens nobelprisvinner, ber FN fordømme regimene i Jemen og Syria. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Den jemenittiske nobelprisvinneren Tawakul Karman deltok tirsdag i en demonstrasjon utenfor FNs hovedkvarter i New York for å kreve at president Saleh går av.

– Vi kom hit for å si at både Ali Abdullah Saleh og Syrias president Bashar al-Assad er kriminelle, og at de må stilles til ansvar og rettsforfølges, sa hun.

Kledd i en svart kjole og et grønt hodetørkle snakket hun på arabisk til de rundt 150 jemenittisk-amerikanerne som var møtt fram for å protestere.

– Som jemenittisk leder, nobelprisvinner og leder for den arabiske våren, har jeg kommet hit for å be FN stå opp for folks rettigheter. Vi ber dem forholde seg til revolusjonene i Jemen og Syria akkurat som de gjorde med Libya, Tunisia og Egypt, sa hun.

Imot fredsplan

Karman kom med en innstendig oppfordring til FNs sikkerhetsråd om å avvise Golfstatenes fredsplan som ville gi immunitet til Saleh om han går av.

Resolusjonen som er lagt fram for Sikkerhetsrådet av Storbritannia i samarbeid med alle de øvrige vetomaktene, støtter den arabiske planen.

Verken Russland eller Kina, som la ned veto mot et resolusjonsforslag som fordømte Assad, har til hensikt å stemme imot Jemen-resolusjonen.

– De unges fredelige revolusjon er imot Golfstatenes initiativ fordi det gir immunitet til Saleh og hans familie, sa Karman.

– Vi synes ikke Sikkerhetsrådet skal la seg fange i en resolusjon som gir regimet immunitet, sa hun videre og leste opp et brev hun har sendt til FNs generalsekretær der hun ber FN fordømme regimene i Jemen og Syria.

Hun la til at hun ikke vil forlate New York før Sikkerhetsrådet tar et initiativ mot Saleh.

– Jeg skammer meg over at jeg skal sove på hotell i natt, mens mitt folk sover på gata. Men jeg blir i New York til forbrytelsene til Ali Saleh er overført til Den internasjonale straffedomstolen og alle hans eiendeler frosset, sa hun.

Sanksjoner

Hun gjorde det klart at hun bare vil ha sanksjoner mot Saleh og hans familie, og ikke militær intervensjon fra NATO, slik Sikkerhetsrådet godtok for Libya.

Men hun krever likevel at FN tar Jemen og Syria like mye på alvor som de gjorde med Libya, da de innførte sanksjoner og overlot saken til straffedomstolen.

Karman og titusener av demonstranter har i månedsvis holdt til i en leir i sentrum av Sanaa og marsjert mot regimet, trass i voldelige reaksjoner fra regjeringshæren som har kostet hundrevis av mennesker livet siden januar.

Minst sju demonstranter ble drept tirsdag og flere titall såret da væpnede menn som er lojale mot Saleh, åpnet ild.

Trass i alle protestene og det internasjonale presset har Saleh hittil nektet å gå av.

Les flere nyheter her