Spektakulær fangeutveksling i gang

Ibraheem kysser sin niese mens han venter på at kona, Ibtisam Issawi, skal løslates og komme hjem til Øst-Jerusalem. Foto: REUTERS / Ammar Awad / SCANPIX Les mer Lukk

Et halvt tusen palestinske fanger som skal byttes mot den israelske soldaten Gilad Shalit, er hentet ut av israelske fengsler og på vei til friheten. Samtidig forbereder Shalit seg på en følelsesladd hjemkomst.

Tidlig tirsdag morgen begynte fangetransporter med de palestinske fangene å kjøre ut av fengslene i Israel.

En kolonne med 96 palestinere kjørte i retning Ofer-basen ved Ramallah på Vestbredden, mens tre andre snart etter satte kursen mot den israelske militærbasen Kerem Shalom på grensa til Egypt i Sinai.

Det var tungt politinærvær ved fengselet, og israelsk radio melder at 1.000 politifolk er stasjonert langs ruta kolonnene følger.

De første fangene hadde fått skiftet ut fangedrakten med sivile klær, men hadde likevel fortsatt hånd- og fotjern da de ble ført til kjøretøyene under oppsyn av egyptiske diplomater.

Fem års fangenskap

I henhold til en avtale med Hamas som Egypt bidro til å mekle fram, skal Shalit løslates etter fem års fangenskap og byttes mot 1.027 palestinske fanger. Gjennomføringen av fangeutvekslingen ventes å ta flere timer tirsdag.

Fangeutvekslingen fikk endelig grønt lys etter at høyesterett mandag kveld avviste anker fra slektninger av israelere som var blitt drept i terrorhandlinger som noen av de løslatte fangene var dømt til lange straffer for.

De første kjøretøyene som ble observert mens de kjørte ut av et fengsel i det sentrale Israel, hadde med seg kvinnelige fanger som for størstedelen skulle sendes til Vestbredden. De hadde følge av egyptisk sikkerhetspersonell i bussene.

Nøyaktig planlegging

Gangen i fangeutvekslingen er at Shalit sendes fra Gaza til Egypt der han blir tatt hånd om av egyptiske myndigheter og Røde Kors.

Deretter skal Israel informeres om at han er i god behold, før de første palestinske fangene sendes over grensa nøyaktig samtidig som Shalit krysser inn i Israel.

Når han er i Israel, blir han undersøkt av leger og gitt en mobiltelefon han kan ringe til sine foreldre med.

Så blir han fløyet til en militærbase ved Tel Aviv der han blir hilst velkommen hjem av statsminister Benjamin Netanyahu og sin familie, og til slutt, dersom han er ved god helse, blir han og familien fløyet i helikopter til familiens hjem i Nord-Israel.

Familien til Gilad reiste hjem til sitt eget hus først da det ble klart for noen dager siden at han skulle løslates. I de siste 16 månedene har de bodd i et telt utenfor boligen til Netanyahu for å sette makt bak kravet om at regjeringen sørget for at han ble satt fri.

Heltemottakelse

Av de 477 palestinske fangene som løslates tirsdag, skal 295 til Gazastripen, der Hamas-myndighetene har forberedt en heltemottakelse for dem. 117 skal til Vestbredden der de blir tatt imot av palestinernes president Mahmoud Abbas.

Videre er det en gruppe på 41 som Israel har forlangt skal sendes i eksil til tredjeland. De blir hilst velkommen i Kairo av Hamas-lederen Khaled Meshaal før de blir sendt videre til sine nye hjem i Tyrkia, Qatar og Syria.

15 av fangene skal reise hjem til sine familier i Øst-Jerusalem, mens sju er arabiske israelere som returnerer til sine hjem i Israel. En jordansk kvinne sendes hjem til Jordan.

De resterende 550 fangene som skal løslates, blir satt fri i løpet av de neste to månedene. Det er ennå ikke kjent hvem de er.

Les flere nyheter her