Utrangert satellitt falt til jorda

NASA-grafikk av UARS som ble skutt opp 15. september 1991. Foto: REUTERS / SCANPIX Les mer Lukk

Tidlig lørdag morgen stupte en seks tonn tung, utrangert satellitt gjennom atmosfæren, delte seg i biter og landet på jorda.

NASA bekrefter at restene av satellitten nå befinner seg på jorda, men den amerikanske romfartsorganisasjonen vet ennå ikke hvor delene befinner seg.

Deler av satellitten har trolig havnet i havet, men ifølge twittermeldinger har enkelte rester krasjlandet i Canada.

Se også: Krasjer mot jorda

Det har vært svært usikkert hvor restene kom til å falle ned, men satellittens bane tydet på at både Nord-Amerika, Afrika og Australia var i faresonen, i tillegg til store områder i Stillehavet, Atlanterhavet og Indiahavet.

Innbyggere i Nord-Italia fikk tidlig fredag advarsler om å holde seg innendørs. Risikoen for at deler av satellitten kunne treffe de nordlige regionene i landet hadde blitt oppgradert til 1,5 prosent.

Mesteparten av forskningssatellitten, som er på størrelse med en buss, brant opp da den kom inn i jordens atmosfære, men NASA antar at rundt 26 deler som veier rundt 500 kilo, er så solide at de har truffet jorden.

Les også: Satelitt faller saktere enn ventet mot jorden

Siden mesteparten av jordkloden består av hav, ørken og andre ubebodde områder, understreket NASA at det er minimal fare for mennesker.

Forskningssatellitten UARS, Upper Atmosphere Research Satellite, ble skutt opp i 1991. Den har ikke vært i bruk siden 2005 og har siden da sakte, men sikkert, nærmet seg jorda.

Les flere nyheter