Tidligere afghansk president drept i Kabul

Rabbani var president i Afghanistan fra 1992 til 1996. Han arbeidet nå med forsoning mellom Taliban og afghanske myndigheter som leder i Det afghanske høyrådet for fred(Foto: Scanpix). Les mer Lukk

Lederen for Det afghanske høyrådet for fred, ekspresident Burhanuddin Rabbani, er drept i et selvmordsangrep i Kabul, opplyser afghansk politi.

Burhanuddin Rabbani, som hadde fått i oppgave å få til en politisk løsning på krigen i Afghanistan, ble drept i en kraftig eksplosjon i nærheten av sitt hjem i Kabul tirsdag.


– En selvmordsbomber forkledd som en gjest, utløste bombevesten og drepte ham, sier Mohammed Zahir fra Kabul-politiet ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Rabbani skulle møte to Taliban-medlemmer i sitt hjem i dag. De kan ha drept ham, sier Arsala Rahmai, som er medlem av Det afghanske høyrådet for fred.

Tungt bevoktet

Også et ukjent antall personer ble såret i angrepet mot Rabbanis hjem, som ligger i det tungt bevoktede diplomatstrøket i Kabul, ikke langt fra den amerikanske ambassaden.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble en av president Hamid Karzais rådgivere såret i angrepet.

– Masoom Stanekzai er i live, men alvorlig såret, opplyser en politikilde.

Rabbani var president i Afghanistan fra 1992 til 1996, og nåværende president Hamid Karzai var da viseutenriksminister i hans regjering.

Karzai kommer til å avbryte sitt besøk i USA etter attentatet mot Rabbani, opplyser en av presidentens talsmenn til Reuters.

Forsoningsarbeid

I oktober i fjor ble Rabbani utnevnt av Karzai til å lede Det afghanske høyrådet for fred. I denne lederrollen fikk han ansvaret å forsøke å få i stand fredsforhandlinger mellom Taliban og afghanske myndigheter.

En av planene hans innebar å tilby amnesti og jobber til Talibans fotsoldater, mens Taliban-ledere kunne tilbys asyl i land utenfor Afghanistan.– Dette er et kraftig slag mot fredsprosessen og et stort tap for Afghanistan, sier Sadiqa Balkhi, medlem av fredsrådet.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter