Abbas holder fast ved FN-planen

FORSLAG DENNE UKA: Palestinernes president Mahmoud Abbas fortalte FNs generalsekretær Ban Ki-moon at palestinerne fremmer sitt forslag om FN-medlemskap mot slutten av uka. Foto: Reuters. Les mer Lukk

Palestinernes president Mahmoud Abbas insisterer på at han vil ha en avstemning i Sikkerhetsrådet om palestinsk FN-medlemskap før han prøver andre veier. Jonas Gahr Støre stiller seg nølende til strategien.

– Politisk sett vil han prøve Sikkerhetsrådet først. Deretter er alle alternativer åpne, sa den palestinske sjefforhandleren Nabil Shaath til pressen etter at Abbas hadde møtt FNs generalsekretær Ban Ki-moon mandag.

På møtet med Ban meddelte Abbas generalsekretæren at han vil legge fram det formelle forslaget om medlemskap for den palestinske staten i FN på fredag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Strategi

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte Abbas mandag kveld, og der handlet diskusjonen i stor grad om den palestinske strategien i FN.

– Slik den nå avtegner seg, er den palestinske strategien å gå til Sikkerhetsrådet. Det er ingen hemmelighet at jeg er nølende til den strategien, men jeg respekterer at dette er presidentens valg. Og han vet hva som ligger i det ansvaret, sier utenriksministeren om Abbas.

Støre sier han har argumentert for hvorfor han stiller seg nølende, «og synes det er riktig å være åpen på at jeg stiller spørsmål til det».

Tillit

Utenriksministeren legger vekt på at han opplever en tillit mellom norske og palestinske utsendinger.

– Vi kan ha en direkte diskusjon om dette. Vi blir lyttet til, og jeg tror vi la inn en del tanker som de vil ta med seg. Vi vil ha tett kontakt i dagene som kommer.

Han legger vekt på at det palestinernes rett å gå til Sikkerhetsrådet.

– Men hvis du går til Sikkerhetsrådet, så bør du være rimelig sikker på utfallet, sier han.

Veto

Dersom Abbas gjennomfører sin strategi, vil de 15 landene i Sikkerhetsrådet måtte stemme over søknaden. USA har gjort det klart at de vil legge ned veto om nødvendig, men amerikanerne vil helst unngå dette svarteperkortet.

De forsøker derfor å presse et flertall i rådet til å si nei. Om ni medlemmer av Sikkerhetsrådet går imot palestinerne, blir et veto ikke nødvendig.

USA har også prøvd å få de to partene tilbake til forhandlingsbordet, men grunnen til at palestinerne nå går til FN, er at de har mistet troen på at forhandlinger med den nåværende israelske regjeringen skal føre til noe i det hele tatt.

Spekulasjoner

Spekulasjonene går nå høyt i New York om hvordan det videre spillet kommer til å arte seg, og noen mener resultatet i Sikkerhetsrådet kan bli at flere viktig land avstår fra å stemme.

Dersom framstøtet i Sikkerhetsrådet mislykkes, kan palestinerne gå til hovedforsamlingen, som kan oppgradere statusen deres til stat uten medlemskap.

Skulle Abbas dra hjem uten å gjennomføre det politiske framstøtet i FN han har lovet, vil det bli en enorm skuffelse for palestinerne.

– Ønsker møte

Israel er sterkt imot palestinernes FN-planer. Statsminister Benjamin Netanyahu sa søndag at palestinernes framstøt var dømt til å mislykkes fordi det ville bli stanset i Sikkerhetsrådet. Mandag het det at Netanyahu ønsker et møte i New York for å få i gang igjen direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne.

– Det å begynne forhandlinger på et saklig, definert område med en prosess som går skrittvis fremover, det har det til nå ikke vært grunnlag for. Hvis det kan skje i dag eller i morgen, er det bra, men jeg kan ikke se at det er kommet noen utspill som gjør at den atmosfæren endrer seg, sier Støre om forhandlingsklimaet nå.

Israelsk straff

Israel skal vurdere å innføre flere straffetiltak om Abbas gjennomfører sin plan, blant annet å holde tilbake tollinntekter landet krever inn på vegne av den palestinske selvstyremyndigheten. Israelske ledere som utenriksminister Avigdor Lieberman og finansminister Yuval Steinitz har tatt til orde for dette.

– Jeg er kritisk til det, sier Støre, som mandag snakket med den israelske finansministeren for å dele inntrykk fra møtene i giverlandsgruppen.

– Der advarte nesten alle land mot det, også USA. Det som blir rammet, er de palestinske institusjonenes mulighet til å gjøre jobben sin – også på sikkerhetssiden, sier han.