Seks millioner nordkoreanere trues av sult

Regimet i Nord-Korea liker pomp og prakt, men innbyggerne i landet lever på sultegrensen. Foto: AFP/SCANPIX. Les mer Lukk

Seks millioner nordkoreanere, mange av dem barn, trues av nå av sult, advarer FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

Kommunistdiktaturet Nord-Korea har lenge slitt med å brødfø befolkningen, og i år trengs hele 700.000 tonn mat utenfra for å unngå en sultkatastrofe av dimensjoner.

– Over seks millioner mennesker trues av matmangel dersom matvaresituasjonen ikke bedres, sier FAOs assisterende generaldirektør Hiroyuki Konuma.

Mindre rasjoner

Konuma besøkte denne uken selv landet, som i fjor manglet 600.000 tonn ris, korn og poteter.

Les også: Kim på seilferie mens folket sulter

Myndighetene i Pyongyang ble derfor tvunget til å redusere de subsidierte matvarerasjonene fra 570 til 370 gram per person daglig, noe som bare er halvparten av det som trengs.

FNs matvareprogram sendte i mai ut en nødhjelpsappell som skulle dekke 310.000 tonn mat, men giverne sto ikke i kø og bare 170.000 tonn ble lovet. Av dette er bare 30.000 tonn hittil levert.

Matmangelen har ført til alvorlig feilernæring i Nord-Korea, noe som særlig er synlig på barn under fem år.

Barna lider

– Det er viktig å forstå at selv før dette særdeles vanskelige året, var hvert tredje barn feilernært eller underernært, sier WFP-talsmann Marcus Prior.

Les også: I dag blomstrer Kimjongilia

WFP greide i august bare å nå fram til rundt 1 prosent av barna som trenger hjelp, men har de siste ukene fått inn nye matvareforsendelser og når nå flere.

Manglende bidrag fra giverland hemmer imidlertid også WFPs program i Nord-Korea.

– Vi har bare finansiert 30 prosent av vår operasjon, sier Prior.

Sultkatastrofen på Afrikas Horn har bidratt til at krisen i Nord-Korea har havnet i skyggen, medgir han.

– Det hersker ingen tvil om at giverne nå prioriterer Afrikas Horn, sier Prior.

Les flere nyheter her