Fortsatt blått i Bergen

Forhåndsstemmene i Bergen gir en solid framgang for Høyre og byrådsleder Monica Mæland. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Les mer Lukk

Høyres Monica Mæland fortsetter etter alt å dømme som byrådsleder i Bergen. Men tilbakegang for Frp kan gi endringer i byregjeringen.

Når over 95 prosent av stemmene er opptelt får Høyre 35,5 prosent av stemmene, en framgang på nesten 9 prosentpoeng. Det gjør Høyre til den suverent største partigruppen i bystyret.

Les også: Prognose: Fortsatt borgerlig styre i Oslo

Arbeiderpartiet har en framgang på vel 5 prosentpoeng, og får oppslutning fra 28,9 prosent av stemmene. Men de er langt unna å rokke ved det borgerlige flertallet.

Samtidig går Fremskrittspartiet drastisk tilbake. Frp får 10,6 prosent av stemmene, en tilbakegang på nesten 9 prosentpoeng. Dersom det blir det endelige resultatet, vil Frps bystyregruppe bli halvert, fra 14 til 7 representanter. Høyre vinner like mange plasser som Frp taper, og får en gruppe på 25 representanter.

Les også. Jubelen stod i taket

Høyre, Frp og KrF har styrt Bergen de siste fire årene. Framgangen for Høyre og tilbakegangen for Frp kan det gi endringer i maktfordelingen mellom de tre partiene.

Slår prognosen til, ville borgerlig fløy få 87 mandater i et tenkt stortingsvalg, skriver Bergens Tidende.

Mandatfordeling: A 61 (-3), SV 8 (-3), Sp 12 (+1), Rødt 1 (+1), H 48 (+18), Frp 20 (-21), KrF 9 (-1), V 10 (+8).

Les flere nyheter her