Folk i Tripoli feirer opprørernes ankomst

Muammar Gaddafis bygninger i Tripoli skal være under bombardement av NATO. Foto: REUTERS / Max Rossi / SCANPIX. Les mer Lukk

Libyske opprørere har nådd Tripoli og er på vei mot sentrum. Folk strømmer ut i gatene og feirer med sang og fyrverkeri, ifølge øyenvitner.

Den libyske brigaden som har ansvaret for Muammar Gaddafis sikkerhet, har overgitt seg og legger ned våpnene sine, melder TV-kanalen Al Jazeera.

Den arabiske TV-kanalen melder også at to av Gaddafis sønner er arrestert av opprørere. Saif al-Islam og al-Saadi skal ha blitt pågrepet vest i Tripoli.

Også Al Arabiya melder at presidentens egen garde har overgitt seg til opprørerne. Den arabiske TV-kanalen siterer kilder i opprørernes nasjonale overgangsråd.

ifølge opprørsleder Mustafa Abdel Jalil skal Gaddafis sønn, Seif al-Islam, være en av sønnene som er tatt til fange av opprørerne.

– Han holdes nå i sikkerhet med vakthold inntil han kan overleveres de riktige myndighetene, sier Jalil ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det er ikke kjent hvor eller når Seif al-Islam ble tatt til fange.

Nekter å gi seg

Opprørerne har startet kampen om Tripoli, men Libyas leder Muammar Gaddafi nekter å gi seg. Han ber folk fra hele landet om å forsvare hovedstaden.

I et lydopptak sendt på libysk TV søndag kveld sier Gaddafi at han vil bli i Tripoli «til slutten». Han ber sine tilhengere komme til hovedstaden for å hjelpe til med å frigjøre den fra opprørerne. De som kommer, vil få våpen, fremholder han.

Gaddafi sier også at han frykter Tripoli «vil brenne».

- Gaddafi kommer ikke levende fra dette, sier Libyas tidligere statsminister Abdessalam Jalloud til det italienske nyhetsprogrammet TG3. Jalloud har selv flyktet fra Tripoli via Tunisia og befinner seg nå i Italia.

Les også: Gaddafis sønn: – Vi overgir oss aldri

Den tidligere statsministeren tror at Gaddafi-regimet har under ti dager igjen.

– Han har ingen mulighet til å forlate Tripoli. Alle veier er sperret. Han kan bare dra dersom han får til en internasjonal avtale, men jeg tror den døren nå er lukket, førteller Jalloud som var med og hjalp Gaddafi med å ta over makten i kuppet i 1969.

– Jeg tror det vil være vanskelig for Gaddafi å overgi seg. Og han er ikke som Hitler som hadde mot til å ta sitt eget liv. Jeg tror rett og slett ikke utviklingen av situasjonen i Tripoli vil tillate ham å overleve, forteller Abdessalam Jalloud, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Vil forhandle

Sent søndag kveld sa en talsmann for regimet at Muammar Gaddafis regjering er klar til å forhandle med opprørerne og ber dem legge ned våpnene.

Talsmannen Moussa Ibrahim sa på statlig fjernsyn søndag kveld at regjeringen er åpen for å forhandle direkte med lederen for Det libyske nasjonale opprørsrådet TRC.

Ibrahim hevdet også at 1.300 mennesker er blitt drept de siste 24 timene.

Lederen for TRC svarer til Al Arabiya at opprørerne er klar til å stanse kampene på betingelse av at Gaddafi kunngjør at han går av og forlater Libya.

Overtatt av opprørere

Søndag kveld kom det flere meldinger om at opprørere hadde nådd fram til den vestlige delen av Tripoli.

Opprørerne skjøt i luften for å feire i nærheten av et nabolag kalt Hay Andaluf, sier øyenvitner på telefon til Reuters. Innbyggere skal ha strømmet ut i gatene for å ønske opprørerne velkommen.

Få timer tidligere ble det også meldt at 200 opprørere fra den opprørskontrollerte byen Misrata hadde tatt seg inn i byen via sjøveien.

Les også: Eksplosjoner og skyting i Tripoli

Også øst i byen skal opprørere ha tatt inntatt en bydel. Gaddafi-regimet skal ha svart med granater, og innbyggere kunne fortelle at de gjemte seg i husene sine mens de hørte at hus ble beskutt.

Kamp ved hotell

Dypere inn i hovedstaden ble det meldt om harde kamper, blant annet ved et hotell der mange utenlandske journalister er innkvartert.

Tilhengere av Gaddafi skal ha skutt fra hotellet Rixos, mens journalister har hengt opp hvite laken med påskriften «TV» for å unngå at hotellet blir en målskive for opprørerne.

Hotelledelsen og den sveitsiske sjefen har imidlertid forlatt bygningen i redsel for angrep.

Les også: Spår at Gaddafis grep om Tripoli kan glippe

Tidligere på dagen stilte en av kanalens ankerkvinner med et våpen. Til seerne kunne hun fortelle at våpenet skulle brukes til å forsvare TV-kanalen mot opprørere.

Ifølge en ikke navngitt regjeringskilde mistet 376 mennesker livet i kampene fra lørdag kveld til søndag morgen. Om lag 1.000 skal ha blitt såret. Ofrene er fra begge sider av konflikten.

– Smuldrer opp

Det hvite hus gjentok søndag at USA tror Gaddafis dager ved makten er talte.

Imens mener NATO at Gaddafis regime er i ferd med å gå i oppløsning, og at man endelig ser resultatet av de mange NATO-bombingene.

– Jo før Gaddafi innser at han ikke har noen mulighet til å vinne, desto bedre for alle, sier NATOs talskvinne Oana Lungescu til nyhetsbyrået AFP. Hun mener at regimets kamp for å overleve nå er inne i en siste fase.

– Vi ser at folk pakker veskene sine, tre toppledere som har hoppet av de siste par dagene, og Gaddafi-kontrollert territorium som krymper foran øynene våre, sier Lungescu.

Til Algerie?

Rykter om Gaddafis flukt har lenge versert i Libya, også søndag, men den libyske lederen har selv slått fast at han aldri vil flykte i eksil.

Gaddafis sønn Saif al-Islam understreker i stedet at regimet aldri vil overgi seg. Han fordømmer opprørerne som «fredløse», mens hans far har betegnet dem som «forrædere» og «rotter og esler».

– Det er en umulig tanke at vi skulle overgi oss. Vi befinner oss i vårt eget fedreland, og enten det dreier seg om seks måneder, ett år eller til og med to, vil vi holde ut, sa Saif i en tale, som ble kringkastet på libysk satellittfjernsyn søndag morgen.


Les flere nyheter her