Toll på roser fjernes

Sørgende har lagt ned roser i vannet i Spikersuppen i Oslo sentrum. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Toll på roser fjernes i en uke på grunn av stor etterspørsel.

På anmodning av blomsterhandlere i Norge har Statens landbruksforvaltning bestemt å fjerne tollsatsen på roser fra hele verden. Dette gjelder i perioden 26. juli til 2. august.

Årsaken er det spesielle situasjonen som har oppstått i landet, og den ekstreme etterspørselen etter roser, forteller Sigrun Pettersborg, seniorrådgiver i Statens landbruksforvaltning til Fædrelandsvennen.

Roser fra norske produsenter og import fra tollfrie soner er ikke nok til å dekke etterspørselen.

– Norske produsenter klarer å levere opptil 150.000 roser i uken. Etterspørselen er nå mye større enn dette. Bransjen har opplevd enkeltbestillinger på 80.000 roser, sier Pettersborg.

Tollen på importerte roser er normalt på 249 prosent av en roses verdi. Tollsatsen er satt for å beskytte norskproduserte roser.

Donerer bort overskudd

Mester Grønn gir overskuddet til Røde Kors' lokallag.

– I respekt for alle som er rammet og berørt ønsker vi ikke å profittere på fredagens grusomme hendelser, sier administrerende direktør Erling Ølstad i Mester Grønn.

Alle Interflora-butikkene i Norge bidrar til et eget fond, Foreningen Interflora Norges Humanitære Fond, som ble stiftet i 2007 for å formidle økonomisk støtte til humanitære formål. Nå oppfordrer kjeden alle foreninger og organisasjoner som har bidratt og skal bidra til denne ulykken om å søke støtte fra fondet, som hittil har delt ut 500.000 kroner i året. I år vil de høyne denne summen.

– Det vil komme betydelig mer penger fra oss til fondet i år. Vi legger fortløpende inn mer, men har foreløpig ikke anslag på hvor mye, sier daglig leder Dag Henrik Rølmann i Interflora Norge til DN.no.

Firdoblet omsetningen

Plantasjens mest sentrale butikk på kjøpesenteret Byporten Shopping i Oslo firedoblet omsetningen mandag og ga bort 10.000 roser, som var alt de klarte å få tak i den dagen.

– Vi har først og fremst konsentrert oss om å selge det vi klarer, med mest mulig verdighet. Det er ingen av oss som skal profittere på dette, mener administrerende direktør i Plantasjen Norge Rolf Baisgård.

Les flere nyheter her