Europol: Høyreekstremister ikke farligst

Inngangspartiet til Statsministerens kontor like etter bomben smalt fredag. Med rester av bombebilen til venstre i bildet (Foto: Holm Morten / Scanpix). Les mer Lukk

Selv etter terrorangrepet i Norge, som ble utført av en høyreekstremist, fastholder Europol at militante islamister utgjør en langt større trussel i Europa.

Det skriver den danske avisa Politiken.

– Mange spør nå om det har vært for stort fokus på islamistisk terrorisme, men vår klare melding er at man ikke må undervurdere trusselen fra islamistisk terrorisme, og at man fortsatt må holde fokus på det miljøet, sier talsmannen for det europeiske politisamarbeidet, Søren Kragh Pedersen.

Etter terrorangrepet i Norge vil Europol rette et sterkere søkelys mot trusselen fra høyreekstremister fordi tragedien viser at terrorangrep kan komme fra alle ekstreme miljøer.

Men Søren Kragh Pedersen understreker samtidig at det er svært uvanlig at høyreekstremister utfører store terrorangrep. Ifølge Europol er det vanligere at de står bak overfall og ildspåsettelser.

Få angrep

Europols årsrapporter viser ifølge Politiken at det ikke har vært mange høyreekstremistiske terrorangrep de siste årene.

I 2010 ble det ikke notert ett eneste høyreekstremistisk angrep, mens det ble registrert 45 angrep fra venstreekstremister. Langt de fleste terrorangrep i Europa ble utført av separatistbevegelser, særlig i Spania og Frankrike.

Islamister sto bare for tre gjennomførte terrorangrep i Europa i 2010, men 179 islamister ble arrestert for planlagte angrep rundt om i verden.

Samtidig har islamistiske terrorangrep en annen karakter enn separatistbevegelsers angrep fordi islamistangrep oftere innebærer massedrap.

Database

Europol vil nå oppdatere sin database over høyreekstremistiske aktiviteter i Europa, og spesielt i Nord-Europa.

– Vi forbereder en presis og oppdatert beskrivelse av ekstremisme på høyrefløyen, sier Søren Kragh Pedersen til nyhetsbyrået AFP.

Et operasjonssenter med 50 etterretningseksperter ble fredag opprettet for å bidra i etterforskningen av dobbeltangrepet i Norge.

Europol har bedt en rekke europeiske politistyrker, deriblant britisk politi, om å bidra til oppgraderingen av databasen om høyreekstremisme. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter