Fengselspresten klar til å snakke med terrorsiktet

Fengselsprest Cato Kristiansen er en av de få Anders Behring Breivik får møte mens han sitter i isolasjon på Ila. Les mer Lukk

Fengselspresten mener kriminalomsorgen aldri noensinne har blitt utfordret på denne måten, men er klar til å snakke med Anders Behring Breivik, dersom Breivik ønsker det.

Breivik ble tirsdag kveld overført til Ila fengsel og forvaringsanstalt. Dersom han ønsker det, har han krav på å få møte fengselspresten, Cato Kristiansen.

– Han har akkurat kommet til oss, og jeg vet ikke om han vil gjøre bruk av mine tjenester. Jeg vil være avventende foreløpig. Så får vi se når det har gått litt tid, sier Kristiansen.

Han sier til ostlendingen.no at han neppe tror at Breivik vil få noen status i fengselet.

– Statusen vil neppe bli særlig høy, dersom han får noen status i det hele tatt. Selv de mest hardbarkede kriminelle stiller seg helt uforstående til det som har skjedd. Vi har selvsagt noen som kan være enig i synspunkt rundt innvandring, men ingen har vært i nærheten av å støtte dette. Så gale er ikke mennesker her på Ila, sier Kristiansen.

Han sier at han ikke tror det blir lett å møte mannen som står bak likvideringen av uskyldige unge på Utøya og terrorbomben i Oslo.

– Det vi gjør, er fundert på et kristent humanistisk menneskesyn. Det er ufravikelig, selv om det kan sitte langt inne. Breivik blir jo nesten den personifiserte ondskap, men han er ingen djevel. Han har gjort djevelske handlinger, sier presten.

Han sier også at kriminalomsorgen neppe har blitt så utfordret i sin historie, og at det er viktig å holde hodet kaldt.

– Midt i all faenskapen er det et menneske. Hvor eller når vi finner det, er ikke godt å si, men det finnes der inne.

De innsatte på Ila fengsel har hatt tunge dager etter terrorangrepene, sier han.

– Veldig mange har reagert kraftig og hatt tunge dager. Det har vært grått mange tårer blant hardbarkede kriminelle over det som har skjedd. Mange har hatt behov for å snakke. Ingen her inne er laget av stein, selv om det kan virke slik, sier fengselspresten.

Søndag ble det gjennomført en minnemarkering i fengselet. Over halvparten av de innsatte møtte opp. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter