Google vil ikke sensurere ekstremisme

Profilbilde fra Facebook av Anders Behring Breivik som er siktet for både Oslo-bomben og Utøya-skytingen fredag. Foto: Facebook / Scanpix Les mer Lukk

Google vil motvirke ekstremisme med å endre rangeringen for treff i søkemotoren, men ønsker ikke sensurere innholdet. Fansider for Anders Behring Breiviks manifest har blitt slettet fra Facebook i dag.

Den terrorsiktede etter fredagens hendelser brukte internett for å spre sitt ideologiske manifest. Google ønsker å gjøre det vanskeligere å finne fram til ytterliggående innhold i sin søkemotor.

Les også: La ut detaljerte beskrivelser like før terroren startet

– Vi vil at de troverdige røstene som finnes på internett, de som hoppet av, de som har blitt rammet og de som arbeider mot ekstremisme, skal være dominerende, sier Jared Cohen, sjef for tenke- og gjøretanken Google Idea, til SVT, ifølge digi.no.

Synlighet er viktigst

For to uker siden skal forskere ved flere nettselskaper ha vært på en Google-konferanse Irland for å diskutere hvordan særlig voldelig ekstremisme blir spredt gjennom internett, skriver Sydsvenskan. De mente at det viktigste er hva som er mest synlig, ikke hva som finnes på nettet.

Tidligere voldelige ekstremister fra gruppen «The Formers» var også til stede på konferansen. Gruppen har nå forfattet en felles fordømmelse av terrorangrepet i Norge.

Les også: Retter krass kritikk mot nettsted

Slettet fra Facebook

Kort tid etter at Anders Behring Breiviks manifest ble kjent, dukket det opp en fanside for det på Facebook. Siden var tilgjengelig i går ettermiddag, men var i dag slettet.

- Denne siden oppfordret til vold og terror. Det bryter med våre vilkår, derfor slettet vi den, sier Facebooks nordiske talsperson Jörn Fredriksson.

På Facebook i dag finnes et titalls sider som er opprettet i Anders Behring Breiviks navn. Den mest populære av den «likes» av 1131 mennesker. Innholdet er preget av krasse ord og framstår delvis som en ideologisk slagmark: Flertallet av meldingene uttrykker sinne eller hat mot Breivik, mens andre støtter ham, og enkelte er skrevet av brukere som bruker fotografier av Breivik som profilbilde.

Fredriksson kjenner ikke til disse sidene, men sier at de kommer til å bli vurdert opp mot Facebooks generelle brukervilkår. Dersom sidene blir opprettet i navnet til noen som ikke faktisk står bak siden, vil det i seg selv være grunn til å slette den.

- Man har rett til å uttrykke politikk på Facebook, men å oppfordre til vold og terrorisme er ikke OK, sier Fredriksson.

- Er det greit å opprette fansider for terrorister?

- Det kommer helt an på innholdet i gruppen. Om man for eksempel legger opp manifestet, som jeg forstår at oppfordrer til vold og terror, vil det bryte mot reglene våre.

Les flere nyheter