Egyptiske frø kan være kilde til E. coli-smitte

En spesialist merker en prøve som skal undersøkes i forbindelse med jakten på kilden til E. coli-utbruddet i mai og juni. Foto: REUTERS / Ints Kanins / SCANPIX Les mer Lukk

E. coli-utbruddet som har rammet mer enn 4.000 mennesker i Europa og Nord-Amerika, kan ha sitt opphav i bukkehornkløverfrø importert fra Egypt.

Det viser undersøkelser som er gjennomført av europeiske forskere. E. coli-utbruddet startet i mai og rammet i første rekke mennesker som bodde i eller hadde vært på besøk i Tyskland.

Et mindre utbrudd rammet i tillegg den franske byen Bordeaux.

Les også: Advarer mot å spise rå spirer

Ifølge forskere ved Det europeiske senter for sykdomsforebygging (ECDC) i Sverige og Den europeiske myndighet for matvaresikkerhet (EFSA) i Italia tyder foreløpige analyser på at bønnespirer var smittekilden både i Tyskland og i Frankrike. Men nå viser det seg i tillegg at bukkehornkløverfrø ser ut til å ha vært involvert i begge utbruddene, skriver ECDC i en pressemelding.

Ifølge ECDC kan E. coli-bakteriene ha funnet veien til frøene på forskjellige trinn, for eksempel under produksjon, under transport, under pakking eller under distribusjon.

Mistanken rettes mot bukkehornkløverfrø som ble importert fra Egypt i 2009 og i 2010. Slike frø brukes i bønnespireblandinger.

Les flere nyheter her