Farlig E. coli-smitte i Sverige

En person i Sverige er smittet med den farlige E. coli-bakterien EHEC. Det er det første smittetilfellet som er påvist i Sverige. Bakterien er av samme type som den som har tatt livet av 47 mennesker i Tyskland. Foto. REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

For første gang har en person i Sverige blitt smittet av den farlige E. coli-bakterien som rammet flere tusen mennesker i Tyskland. – Dette er alvorlig, men beredskapen i Sverige er god, sier den svenske sosialministeren.

– E. coli-tilfellet innebærer at smittekilden er i Sverige. Det er i så fall betydelig verre fordi det innebærer at det finnes noen form for smittet mat eller lignende i omløp som vi ennå ikke vet hva er, opplyser epidemiolog Sofie Ivarsson ved det svenske Smittskyddsinstitutet.

Det nye tilfellet er påvist i Skåne i Sør-Sverige og har ingen kjent forbindelse til Tyskland. Verken den smittede personen eller noen i vedkommendes omgangskrets har vært der.

Les også: Nytt E.coli-utbrudd

– Må være en kobling

Men bakterien, den fryktede EHEC-varianten, er av samme type som den som har herjet i Tyskland. Dermed sier helsemyndighetene at det må eksistere noen slags kobling mellom dem.

– Vi har snakket med den smittede personene flere ganger, og vi følger opp alle tenkelige spor. Men vi har fortsatt ingen kobling til Tyskland, sier smittevernlege i Region Skåne, Eva Gustafsson.

Mannen kan ha blitt smittet av spirer eller noen andre matvarer importert fra Tyskland. Men i så fall betyr det at smittekilden nå befinner seg i Sverige.

– I så fall kan det innebære at flere blir smittet, sier Gustafsson.

Alvorlig

Sosialminister Göran Hägglund sier det er svært alvorlig dersom det viser seg at Sverige har fått en egen smittekilde av EHEC.

– Regjeringen har tett kontakt med Smittskyddsinstitutet, sier han.

– Vi har en høyere beredskap enn vi ellers ville ha hatt på grunn av det som skjedde i Tyskland og Frankrike, sier han.

– Vår beredskap er god, fastslår han.

Les også: Franske barn E.coli-smittet

Tusener smittet

Minst 47 personer er så langt døde etter å ha blitt smittet av EHEC-bakterien. En av dem var en svensk kvinne, men hun ble smittet i Tyskland.

Om lag 3.600 personer i 16 land er blitt syke som følge av utbruddet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 850 av smittetilfellene har vært alvorlige.

Det meldes fremdeles inn nye smittetilfeller daglig, men antallet har sunket gradvis siden slutten av mai.

Tyske helsemyndigheter har knyttet utbruddet av den farlige E. coli-bakterien til bønnespirer dyrket på en gård nordvest i landet.

Følger nøye med

Avdelingsdirektør Marit Rønning ved Folkehelseinstituttet sier at de følger situasjonen nøye, men at det foreløpig ikke er noen indikasjoner på smitte i det norske markedet.

– Vi følger veldig godt med både på våre nasjonale og internasjonale nettverk og vurderer hvilke råd vi skal gi i forhold til dette. Det eneste tilfellet vi har hatt i Norge, hadde en klar forbindelse til Tyskland. Av denne grunn kan vi ikke være noe annet enn avventende i forhold til utviklingen, sier hun til NTB.

Les flere nyheter her