Folket i Faryab gruer seg til framtida

Fawzia lærer å lage spaghetti på en norskstøttet yrkesskole i Maymaneh. I Faryab-provinsen, kjerneområdet for den norske innsatsen i Afghanistan, er mange urolige for hvordan livet vil bli når de internasjonale soldatene drar. Foto: Bibiana Piene / Scanpix Les mer Lukk

Den norske nedtrappingen i Afghanistan har begynt. Både norske politikere og afghanere frykter for sikkerheten når afghanerne selv må ta ansvaret i det krigsrammede landet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom lørdag til Afghanistan for å fortelle de norske soldatene at nedtrappingen har begynt.

– Nedtrappingen er en logisk konsekvens av at sikkerhetsansvaret nå skal overføres til afghanerne selv, sier Støre.

Men i Faryab-provinsen, kjerneområdet for den norske innsatsen i Afghanistan, er mange urolige for hvordan livet vil bli når de internasjonale soldatene forlater Afghanistan.

– Når soldatene blir borte, er jeg redd for at alt vi har bygget opp de siste årene, blir revet ned. Jeg gruer meg til den dagen de forsvinne, sier Jawid Akbary, som leder et norskstøttet senter for yrkesutdanning i Maimana.

Ute om tre år

I takt med ansvarsoverføringen vil landene i NATOs ISAF-styrke trappe ned tallet på soldater. Det ble bestemt på NATO-toppmøtet i Lisboa i fjor. Akbary er blant mange som frykter Taliban og andre radikale krefter vil kjenne sin besøkelsestid når soldatene har pakket sammen og trukket seg ut i 2014, slik planen er.

Den norske utenriksministeren medgir at det ikke er uproblematisk å trekke seg ut.

– Dette er en reell utfordring. Men de afghanske styrkene er i ferd med på bedre sin kompetanse. De er sårbare, men det er nettopp det vi nå prøver å gjøre noe med, sier Støre til NTB.

Vil jobbe

Etter å ha møtt de norske soldatene i militærleiren ved Mazar-i-Sharif, hvor afghanerne om drøyt tre uker selv tar over sikkerheten, besøkte Støre en yrkesskole i Maimana. I et eget lite hus på skolens område lærer en gruppe unge kvinner å lage spagetti. De står tett sammen rundt et bord og knar deigen med bestemte fingre.

20 år gamle Fawzia vet at de neste årene blir avgjørende, både for henne og Afghanistan.

– Vi frykter at det blir mindre sikkert for oss når soldatene blir borte. Dersom Taliban kommer tilbake, må vi begynne å bruke burka igjen, og vi kvinner får ikke lov til å jobbe, sier hun.

Støre skal også møte politiske og militære ledere, samt representanter for opposisjonen og det sivile samfunnet. Afghanistan herjes fortsatt av vold og angrep. Lørdag ble minst 20 personer drept da en bilbombe gikk av utenfor et sykehus i Logar-provinsen.

Det var flere barn blant de drepte, og eksplosjonen ødela store deler av en fløy på sykehuset. Taliban nekter for at gruppen har noe med bombingen å gjøre.

SV

– Vi ser at volden eskalerer. Det er lite som tyder på at afghanerne er i stand til å styre seg selv på en stabil måte slik det ser ut nå, sier SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell.

Han fremhever at det er helt riktig av norske myndigheter å trappe ned den militære tilstedeværelsen i Afghanistan.

– Men nedtrappingen kommer altfor sent, sier Solhjell

Allerede i fjor sommer ble det klart at de allierte i Afghanistan begynte å planlegge overføringen av ansvaret til afghanerne.

Forsvarspolitisk talskvinne Ine Eriksen Søreide i Høyre poengterer at det sånn sett ikke er noe nytt i Støres uttalelser lørdag.

– Det er dette vi har vært enige om og har lagt opp til hele tiden. Men det er viktig å ta forbehold om situasjonen på bakken – at det er trygt nok å overlate sikkerhetsansvaret til afghanerne, sier hun.

– Dårlig trent

Den norske innsatsen i Faryab-provinsen har allerede blitt dreid til opplæring og trening av afghanske styrker.

– Den afghanske hæren er for liten, for dårlig trent og for dårlig utstyrt til å ivareta sikkerheten. De trenger våpen, trening og annen støtte. Ellers vil de ikke kunne stå imot Taliban, sier Akbary til NTB i Maimana.

– Istedenfor å bruke de store ressursene på å bygge fred, har de brukt ti ganger så mye på krig. Man har latt være å starte en politisk prosess med forhandlinger med alle parter, inkludert Taliban. Når man nå endelig ser ut til å prøve på dette, skjer det altfor sent, sier Solhjell. (©NTB)

Les flere nyheter her