Opptil 10.000 viste støtte til Mladic i Beograd

Ultranasjonalister demonstrerte til støtte for Ratko Mladic i Beograd søndag. Foto: REUTERS / Ivan Milutinovic / SCANPIX) Les mer Lukk

Politiet i Beograd ble angrepet med stein da tilhengere av Ratko Mladic demonstrerte søndag kveld.

Demonstrasjonen startet fredelig, men etter hvert begynte noen titalls demonstranter å kaste stein mot politiet. Mange av dem var ungdommer, med ansiktene tildekket.

Steinkastingen beskrives som en enkelthendelse under et arrangement som samlet 8.000-10.000 mennesker. Demonstrasjonen var til støtte for den bosnisk-serbiske generalen Ratko Mladic, som ble arrestert torsdag etter å ha vært ettersøkt i 16 år for sin rolle under krigen i Bosnia.

Ifølge politiet hadde 8.000 til 10.000 mennesker møtt fram til demonstrasjonen. Enkelte av deltakerne var skuffet over at fremmøtet ikke var større.

– Jeg beklager virkelig at det ikke er flere folk. Da kroatiske generaler ble dømt i Haag, var hele Kroatia på føttene, sier Zivorad Radovanovic, en av demonstrantene. Han refererte til en demonstrasjon i Zagreb i april der 30.000 samlet seg for å protestere mot dommene mot to tidligere generaler.

Sikkerheten i Beograd sentrum var skjerpet søndag, og det var frykt for gatekamper og uro. Demonstrasjonene begynte fredelig med flagg og slagord, ifølge BBC.

– Vi er her for å vise disse forræderne hvordan ekte serbere forsvarer en serbisk helt, sier 22 år gamle Jovica Pesic til Reuters.

Ultranasjonalister

Protesten arrangeres av det ultranasjonalistiske partiet SRS og andre grupper. Blant annet ba gruppen 1389 tilhengerne sine om å «vise forrædernes regime at vi ikke frykter truslene eller undertrykkelsen deres, og at vi er klare til å forsvare serbiske helter».

Søndag demonstrerte også om lag 3.000 tidligere bosnisk-serbiske soldater mot pågripelsen på Mladics fødested Kalinovik.

– Velkommen til Mladicevo, sto det på bannere til Mladic-tilhengere som for dagen hadde gitt stedet nytt navn. Butikkvinduene var pyntet med bilder av den tidligere generalen.

Avviser Srebrenica-ansvar

Mladic var øverstkommanderende for den bosnisk-serbiske hæren og anklages for massakren i Srebrenica i Bosnia, der anslagsvis 7.500 muslimske gutter og menn ble drept i 1995.

Men nå avviser han ifølge sønnen Darko all skyld og sier tvert imot at han reddet flere mennesker.

Les også: - Dere er alle skyldige, ikke jeg

– Han sa at uansett hva som ble gjort i Srebrenica, så hadde han ingen ting å gjøre med det, sa sønnen Darko Mladic etter å ha besøkt faren i varetekt.

– Han reddet så mange kvinner, barn og stridende. Ordren hans var å først evakuere sårede, kvinner og barn og så stridende. Uansett hvem som gjorde hva bak hans rygg, så hadde han ingen ting med det å gjøre, hevder sønnen.

Ratko Mladic ble pågrepet torsdag etter 16 år på rømmen og er tiltalt for folkemord i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.

Utlevering

Mladics kone Bosiljka sier mannen har hatt tre slag og har mistet følelsen i høyre side av kroppen. Hun forteller til avisen Vecernje at han har beklaget overfor familien.

– Han beklaget for alt vi har gått igjennom på grunn av ham. Han beklaget flere ganger, sier hun.

Mladic blir trolig overført til krigsforbryterdomstolen i Haag mandag eller tirsdag, sier fungerende president Mehmet Guney i ICTY til det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

Guney sier at han allerede har utpekt tre dommere til saken mot Mladic. De kommer fra Tyskland, Sør-Afrika og Nederland.

– Saken vil trolig vare i ett og et halvt eller to år, sier Guney.

Les flere nyheter her